avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită popriri din pensie
Discuție deschisă în Executare silită

popriri din pensie

sotul este pensionar . pensia este grevata de 2 popriri a doi creditori, respectiv unul ipotecar cu contract de fidejisiune si un alt creditor cu bilet la ordin investit cu formula executorie.
sotiei i s-a stabilit de catre instanta sa primeasca de la sot o sulta in valoare de 200.000 lei. sotul nu are alte venituri decat pensia.
1. cum trebuie sa procedeze sotia pentru a popri pensia sotului pentru plata sultei?
2. ce prioritate are sulta fata de celelalta doua popriri?
3. pana la ce procent din pensie este poprita aceasta in cazul prezentat.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 15:37, 14 Mai 2013
sotul sau fostul sot? ati facut partaj in timpul casatoriei, sau ati si divortat?

fata de venitul din pensie nu aveti nicio prioritate, dimpotriva, bancile au prioritate ( daca luam in considerare ordinea prevazuta de art. 563 vechiul cod de procedura civila )

Aveti prioritate la executarea imobilului partajat ( daca e un imobil) prin inscrierea sultei in cartea funciara, sau asupra mobilelor partajate, prin inscrierea in AEGRM.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
Pensiile pot fi urmarite pana la o treime pentru orice datorie.-art 728 alin 1 lit a cpr civ si urm.)
In ipoteza in care sunt mai multe urmariri asupra aceleasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor
Daca venitul debitorului este mai mic decat salariul minim net pe economie, acesta poate sa fie urmarit numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ca sa popriti pensia sotului, trebuie sa va adresati executorului judecatoresc, care va proceda la investirea titlului executoriu si la infiintarea popririi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire gavry gavry Va rog sa imi cum procedez in urmatoarea situatie.Daca un salariat are poprire, i se retine 1/3 din salar dar nu a terminat de platit suma respectiva si ... (vezi toată discuția)
Retineri din salar natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua, am o intrebare... am un angajat cu un venit net de 1559 lei pana acum platea pensie alimentara 25% din venit net dar azi ia mai venit o poprire pe ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-partaj-sulta catre sot stabilita in urma partajului orzeaadriana orzeaadriana V-am retinut atentia si la începutul acestui an asupra cazului meu, revin cu urmatoarea problema: Tocmai am primit hotărârea definitivă și irevocabilă ... (vezi toată discuția)