avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauze in timpul serviciului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauze in timpul serviciului

Buna ziua.
In cadrul unei societati programul de lucru incepe la ora 07 si se termina la ora 18, in total insemnand 11 h de lucru. La amiaza au o ora pauza de masa si o data la 2 ore mai au o pauza de relaxare de 30 minute, asta insemnand cam 3 h pe zi pauza in total. Cum ar trebui sa apara in pontaj salariatii cu 8 h sau cu 11 h a.i. sa nu fie probleme la controalele ITM? Sunt recunoscute pauzele mentionate mai sus, sau ne putem trezi cu amenzi de la ITM cum ca nu au fost platite orele suplimentare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:08, 15 Mai 2013
8 h, ptr ca pauzele nu se includ in durata zilnica normala a timpului de lucru (exceptie facand situatia cand in Ri sau CCm ati stabilit contrariul)
In CIM trebuie trecuta ora de incepere a programului si ora de plecare?
Daca as vrea sa trec programul cu 11 h/ zi din care 3h sunt pauza, cum ar trebui sa trec?
Trebuie sa mentionez exact ora la care se ia pauza?
Nu. Se vor trece in RI, ora de inceput si de sfarsit a programului de lucru, perioada in care se iau pauzele si durata acestora. Se va inscrie si modalitatea de modificare a acestora.
De asemenea, conf art 117 CM programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Doar daca salariatii au un program inegal de lucru, cand, conf art 116 alin 2 CM programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Totusi prin CIM, fiind acordul de vointa al partilor, se poate negocia un program de lucru si pauze de lucru, individuale, dar fara a se incalca prev art 112-114 CM.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Programul de lucru inegal se refera la repartizarea orelor/ zi sau la repartizarea zilelor/ saptamana? Imi poate da cineva un exemplu clar de un astfel de program inegal?
Da, timpul de munca inegal inseamna o repartizare inegala a timpului de munca ... de exemplu. in c.i.m. este prevazut 8 ore/zi , inegal ... ceea ce poate insemna luni 10 ore/zi, marti 4 ore/zi, miercuri 10 ore/zi , joi 10 ore/zi etc ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-restaurante, ... ani_burian ani_burian Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-Restaurante, se lucrează de Luni-Duminică, programul de lucru este între orele ... (vezi toată discuția)
Repartizare program de lucru - cim timp partial zxz19 zxz19 Buna ziua este corect ca in CIM cu timp partial la repartizarea programului sa trecem 2 ore zi sau trebuie trecut intervalul in care se realizeaza aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru zxz19 zxz19 buna ziua este corect daca completez astfel CIM in ceea ce priveste durata muncii? (la repartizarea programului sa trec 8 ore zi sau doar ore zi?) H. ... (vezi toată discuția)