avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incetare CIM -societate intrata in insolventa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incetare CIM -societate intrata in insolventa

in urma intrarii in insolventa in luna decembrie 2012, a societatii la care lucram am fost concediata. Imi mai pot depune acum actele pentru somaj, am vechime neintrerupta in munca 3 ani.Acum sunt insarcinata in 4 luni si nu-mi mai gasesc loc de munca, ce pot face sa traversez perioada aceasta mai usor, adica as putea beneficia de concediu post si prenatal? Cate luni am dreptul la indemnizatie somaj ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: monodora , utilizator 20:29, 15 Mai 2013
1. Va puteti depune actele pentru somaj ... termenul maxim de depunere a actelor pentru somaj este de 12 luni de la data incetarii c.i.m.

2. Atentie ca este posibil sa nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

3. Art. 39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
.....

4. Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
............
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

1. Daca va inregistrati acum la Agentia de Somaj veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Era bine daca va inregistrati la Agentia de Somaj imediat dupa concediere.
Stiu, am sperat ca ma pot angaja mai repede, iar sarcina a aparut dupa multi ani de asteptare, exact acum cand nu ma asteptam. Nu era in calcul sa se intample acum, dar... asa a fost sa fie . Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj dupa terminarea ccc simonaroxana80 simonaroxana80 Buna ziua. As vrea sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj dupa incetarea concediului de crestere copil pana la 1 an. Mentionez ca m-am aflat in concediu ... (vezi toată discuția)
Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Drepturi pentru gravide PetruseAlexandra PetruseAlexandra Vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj.Deci am lucrat pana anul trecut in octombrie.Am dreptul la somaj pentru ca am intrebat.Trebuie sa depun doar ... (vezi toată discuția)