Vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj.Deci am lucrat pana anul trecut in octombrie.Am dreptul la somaj pentru ca am intrebat.Trebuie sa depun doar actele.Ideea e ca eu sunt insarcinata si nu am spus nici la somaj si nici la doctor despre sarcina mea.Deci este o ilegalitate sa imi bag somaj acum,fiind gravida in 18 saptamani sau da ajutorul de somaj si femeilor insarcinate?
art.38 din Legea 76/2002
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a)incetarii raporturilor de munca;
.....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data. (3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Indemnizatia de somaj nu are nicio legatura cu faptul ca dvs sunteti insarcinata .
Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Perioada de somaj se ia in considerare la calculul perioadei eligibile de 12 luni necesare acordarii indemnizatiei pentru CCC.
Bana ziua..Am bagat imediat dupa ce am scris intrebarea somajul.Dar nu stiu daca am dreptul la indemnizatia de crestere al copilului. Deci o sa nasc prin iulie.Dar anul trecut am cotizat din martie pana la sfarsitul lui octombrie.Apoi am fost plecata in strainatate si pana in 19 martie (cand mi s.a aprobat somajul ) nu am cotizat,iar acum sunt in somaj pana nasc.Pot primii indemnizatia?Va multumesc frumos
1. Daca nasterea are loc in iulie 2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt august 2014 - iulie 2015.
2. - In aceste 12 luni trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente su agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata contributiilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Spuneti ce statut ati avut in fiecare luna din perioada august 2015 - iulie 2015.