Buna ziua . Sunt parata intr-o cauza civila in care tribunalul a solicitat I.N.E.C.
expertiza grafologica. Cine trebuie sa plateasca contravaloarea expertizei , reclamantul sau paratul?
In timpul procesului, expertiza o plateste cel care o cere. Aceasta suma va fi inclusa apoi in cheltuieli de judecata si va fi platita de partea care pierde procesul.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In momentul incredintarii expertizei tehnice judiciare, instanta de judecata va mentiona in incheierea de sedinta si partea in proces care va achita onorariul provizoriu pentru expertiza incredintata.
Onorariul provizoriu se plateste in maxim 5 zile de la incredintarea expertizei, de catre partea nominalizata, la CEC, in contul Biroului local pentrue xpertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat.
Dar dacă s-a contactat un expert contabil, deja s-a plătit suma de 1500 lei/an de expertiză, pentru ca, la aducerea la cunostinta contabilei Asociatiei de Proprietari, aceasta să refuze vehement să fie controlată, astfel, banii dati expertului fiind pierduti (asa mi-a spus persoana păgubită).
Din ce stiu, păgubita ar fi trebuit să facă contestatie la CECCAR si ar fi putut astfel să-si recupereze cei 1500 lei pentru expertiza neefectuată fizic.
Ce spune practica, e posibil să-si recupereze banii legal, dati pentru un serviciu neefectuat ?
Acea contabilă care a refuzat expertiza, nu ar fi fost obligată s-o accepte ? Ce s-ar putea face legal contra ei ? Se poate reclama undeva ?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca vorbiti despre o expertiza judiciara, expertul nu poate incasa banii decat dupa ce instanta a analizat raportul de expertiza si a transmis in scris la Biroul local pentru expertize tehnice si contabile judiciare, ca poate sa faca plata expertului.
In cazul unei expertize judiciare, dispuse de o instanta de judecata, contabila asociatiei de locatari nu se poate opune efectuarii expertizei, deoarece va fi amendata de catre instanta.
Daca membrii asociatiei de locatari au angajat un expert contabil, sa efectueze o expertiza extrajudicara si contabila a refuzat sa fie controlata, atunci membrii asociatiei, comisia de cenzori, pot rupe intelegerea cu contabila, prin hotarare a asociatiei de proprietari.
Cei care au cerut expertiza si au platit anticipat, in baza unui contract incheiat cu un expert contabil, iar documentul de control nu a fost intocmit, din vina contabilei care a refuzat sa fie controlata, trebuie sa recupereze banii, de la cel caruia i-au platit (persoana fizica sau asociatie), minus un comision, negociat, deoarece nu a fost vina expertului contabil ca nu si-a indeplinit contractul.
Daca recuperarea banilor nu se face pe cale amiabila, se poate deschide actiune in instanta civila.