avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... onorariu expert dosar penal neachitat
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

onorariu expert dosar penal neachitat

intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de catre cine??

se aplica prevederile art.17 din ordonanta nr.2/2000 privind expertiza tehnica sau este alta reglementare legala?

mentionez ca am un dosar penal in lucru la o sectie de politie si s a dispus efectuarea unei expertize contabile iar expertul numit in cauza solicita un onorariu provizoriu de 3000 lei, onorariu ce mi se pare mare, mai ales avand in vedere ca la discutie fusese vorba de 1000 lei.
Intrucat am refuzat achitarea acestui onorariu, expertul refuza efectuarea expertizei. de aceea intreb: cum si de catre cine se stabileste onorariul provizoriu in atare situatie??
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 00:17, 19 Septembrie 2012
da, se aplica art 17 iar expertul poate cere o suplimentare a onorariului daca va considera ca se impune. aceasta cerere este supusa cenzurii organului de urmarire penala.
costurile vor fi acoperite de catre bugetul Min Public urmind a fi recuperate de la inculpat, in cazul unei condamnari.
Procurorul de caz, dupa ca primeste lista expertilor/ specialistilor in specializarea respectiva, la Biroul local de expertize tehnice judiciare, contacteaza expertii/ specialistii si se opreste la unul sau mai multi, in urma discutiilor preliminare purtete cu acestia.
Procurorul anunta in scris Biroul local de expertize tehnice judiciare, numele expertului/ specialistului caruia i-a incredintat expertiza tehnica judiciara si onorariul provizoriu stabilit in urma discutiilor purtate cu expertul/ specialistul.
Prin ordonanta de numire a expertului/ specialistului se stabesc punctele la care trebuie sa raspunda expertul/ specialistul tehnic judiciar si se mentioneaza onorariul provizoriu stabilit si dupa caz avansul de cheltuieli (conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 art.17).
Onorariul provizoriu se stipuleaza, de regula, dupa negociere cu expertul/ specialistul (respectandu-se prevederile Legii nr. 202/ 25.10.2010 privind mica reforma in justitie), acesta fiind singurul in masura sa faca o evaluare a costurilor expertizei (evaluarea se depune in scris la procuror).
Plata onorariului provizoriu in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare este obligatorie, in termen de 5 zile de la incredintarea expertizei, pentru ca expertul/ specialistul sa inceapa activitatile legate de expertiza tehnica judiciara (conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare art. 20)
Onorariul provizoriu si onorariul definitiv se platesc de catre parchet sau de catre partea care a solicitat expertiza sau in parte, de catre parchet si de partea care a solicitat expertiza tehnica judiciara.
Impreuna cu documentele justificative, o data cu depunerea raportului de expertiza tehnica, expertul/ specialistul depune decontul de cheltuieli plus onorariul definitiv.
Avocatul nu are atributii legale in stabilirea costurilor expertizei tehnice judiciare.
Prestatie de munca voluntara se facea pana in 1989. Deci munca expertului judiciar numit de catre organele competente trebuie obligatoriu platita de catre cel ce solicita expertiza judiciara, sau de beneficiarul muncii prestate de catre expertul judiciar. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)
Ajutor! expertiza tehnica judiciara dispusa de catre politie alyO alyO Buna ziua! Va rog sa ma ajutati ! Am fost sonata de catre un angajat al Politiei in vederea efectuarii unei expertize in urma unei reclamatii depuse la ei de ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)