In luna septembrie 2008 am demisionat de la fostul loc de munca. Mi-am reinceput activitatea in luna februarie 2009. Deci mi-am intrerupt activitatea aprox 5 luni. Acum sunt insarcinata in 14 saptamani si voi naste in luna august.
Va rog, eu am dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, daca mi-am intrerupt activitatea timp de 5 luni?
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Concediul si indemnizatia de maternitate-stagiul minim de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul
medical.
Acest tip de concediu se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice. Concediul pentru sarcina si lauzie se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile concediu de lauzie dupa nastere. Concediile de nastere si lauzie se pot compensa intre ele cu conditia sa ramana minim 42 de zile calendaristice din concediul de lauzie dupa nastere.
Femeile care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie, in conditiile in care pierderea calitatii de asigurat se dovedeste cu acte oficiale ca nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza.
Cuantumul indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal
Acesta se acorda fara a exista un prealabil stagiu de cotizare , in intregime sau fractionat, pentru o perioada ce nu poate depasi 120 de zile , de catre medical specialist sau de familie, in baza unui certificate medical eliberat in acest sens.
Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Acest concediu nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.