avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare cheltuieli cu scolarizarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare cheltuieli cu scolarizarea

in dec 2011 angajatorul a platit un curs perfectionare la ITM pt un angajat care sa raspunda de PSI .In urma cursului angajatul s-a ales cu o diploma pe care o poate folosi in oricare firma in care va mai lucra .Anul acesta angajatul respectiv si-a dat demisia astfel angajatorul fiind nevoit sa plateasca din nou cursuri pt o alta persoana.Intrebare, poate angajatorul sa ii opreasca salariatului scolarizat cv cursului ?ca si document avem doar chitanta de la ITM pe care scrie cv curs perfectionare .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 16 Mai 2013
Potrivit art. 198 din Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala platit de catre angajator nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. Cu alte cuvinte, in momentul in care angajatorul plateste astfel de cursuri trebuie sa aibe in vedere si incheierea unui act aditional al contractului de munca individual in care, printre altele, sa specifice si perioada de timp in care salariatul nu isi poata prezenta demisia; daca nu este respectata perioada respectiva, salariatul este obligat la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional.
adrianabresug

Nu poate angajatorul sa solicite fostului angajat restituirea cheltuielilor efectuate cu acel curs
nu si-a ridicat toate drepturile salariale ,abia pe 20 isi va primi ultimii bani pt ca asa este data la care se platesc drepturile salariale si voiam sa stiu daca pot sa ii retin din salariu dar din pacate nu am act aditional la contract asa ca ramane firma pagubita de cei 800 lei .
Nu aveti cum sa-i retineti legal acei bani .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)