avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ - UNUL DIN SOTI A RAMAS IN ACTELE DE IPOTECA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ - UNUL DIN SOTI A RAMAS IN ACTELE DE IPOTECA

A divortat de sotie acum 3 ani, cand s-a pronuntat si actiunea de partaj.
Sotii au avut o intelegere intre ei, ea a ramas cu casa si tot ce era in ea, obligandu-se sa-l scuteasca pe el de niste datorii fata de rudele ei iar el a plecat cu masina.
In pronuntarea partajului, instanta a luat cunostinta de intelegerea dintre cei doi, in care este stipulat ca ea sa ramana cu casa si sa se oblige sa preia si creditul ipotecar aferent.
La dosar a fost anexata si o adeverinta de la banca, in care banca este de acord cu intelegerea dintre ei si cu preluarea creditului de catre ea.
Instanta de judecata a luat cunostinta si de aceasta, lucru scris si in actiunea de partaj.
Au trecut 3 ani de cand ea nu-l mai scoate din actele de la casa. Exista o intelegere la banca semnata de cei doi, prin care el va iesi din acte dupa ce ea vine cu un codebitor.
Intrebarile mele:
Ce actiuni poate intreprinde el, ca sa nu ramana pagubit?
Exista vreo cale legala prin care sa o poata obliga sa respecte intelegerea de la partaj?
Se poate ataca in instanta intelegerea de la partaj, cu rejudecarea bunurilor si eventual obligarea ei la plata unei sulte?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:04, 20 Iunie 2013
partajul dintre soti nu se poate opune bancii. asta inseamna ca pt banca nu prea conteaza, in stabilirea ipotecii, ce intelegeri au facut cei doi soti.

in cazul cel mai rau, banca il executa pe el si el ia banii de la ea dupa aceea.
"pt banca nu prea conteaza, in stabilirea ipotecii, ce intelegeri au facut cei doi soti."-asta inteleg si am inteles de la bun inceput.
Ce vreau eu sa stiu este ce pot face ca sa reyolv cumva problema?
Pot ataca in instanta actiunea de partaj, pe fondul nerespectarii intelegerii dintre noi si sa cer sa-mi plateasca o anumita sulta, care mi se cuvine, spre exemplu?
Intelegerea ramane valabila nu vad cum s.ar putea ataca
Nu prea avem date clare: banca a fost de acord sa ramana creditul doar al unui sot, dar apoi ne spuneti ca asteapta un codebitor... care e varianta corecta?
In intelegere se arata ceva, un termen, o sanctiune pentru aducerea acestui codebitor? care este exact obligatia ei, sa il aduca, sa refinanteze, sa... ce? Obligatii de diligenta, de rezultat?
Nu vad cum s.ar putea ea obliga in numele altcuiva. Dupa cum spuneam, daca ajunge sotul sa fie obligat sa plateasca poate cere apoi banii de la fosta sotie.

Alte discuții în legătură

Partaj prima casa1 scoatere codebitor toma1983 toma1983 Buna ziua, Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am ... (vezi toată discuția)
Partaj - datorii comune diana_sal diana_sal buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si ... (vezi toată discuția)
Impartire credite drmon drmon buna ziua, in anul 2014 am facut o refinantare la toate creditele mele si ale sotului. pe aceasta refinantare eu sunt titular iar el e co--debitor. daca ... (vezi toată discuția)