avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie vecini
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie vecini

Buna ziua ,
Am cumparat un apartament la etaj 3 intr-un bloc de 4 etaje. Chiriasii de sus ma inunda sistematic de fiecare data cand folosesc baia, adica am o pata de 1m patrat pe tavan si perete "cu influente de mucegai". Am sesizat chiriasii de nenumarate ori, am facut si o sesizare scrisa la Asociatie prin care am cerut sa instiinteze proprietarul sa isi remedie problema si a trecut mai bine de o luna si nimic (proprietara sta undeva la tara si nu raspunde la telefon).
Cui ma pot adresa? La politie sau la Inspectoratul de stat in constructii sau ....? Ce masuri ar putea lua acestia?
Mentionez ca nu as vrea sa merg in instanta (dureaza si costa).
Legea 230/2007 art 14 si art 17 ce pedepse sunt aplicate si cine le aplica?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:23, 19 Mai 2013
Pentru preintampinarea situatiilor neplacute incheiati asigurarea facultativa a locuintei dvs care sa acopere si acest gen de prejudicii si in caz de repetare ,asiguratorul deschide dosar de dauna,va avanseaza contravaloare prejudiciu constatat urmand a se institui cu actiune in regres impotriva vinovatului
Pentru astfel de probleme atat politia cat si ISC nu se implica,
Sunt probleme care pot fi solutionate concret si efectiv de catre reprezentantul legal al asociatiei de proprietari-daca acesta detine interesul sa exercite activitatea cu respectarea si aplicarea unitara a normelor in vigoare
Notificati oficial proprietarul apartamentului cu obligatia executarii de reparatii la instalatia individuala si acoperire prejudici cauzate proprietatii dvs
Legea nr 230/2007 ART. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care
acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui
alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia
să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
ART. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi
împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit,
creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau
reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru
folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.
Pata este activa si nu dispare!
Daca zugravesc a doua zi reapare si se extinde la loc (~1m patrat pe perete si tavan).
In aceasta situatie pot incheia asigurare care sa includa si riscul de inundati de la vecini ?
Nu va veni un reprezentant a asigurarilor (sa fotografieze sau macar sa constate) pentru stabilirea starii precedenta incheierii asigurarii apartamentului?
Am si eu o problema similara cu inundatiile. Doar ca in cazul meu eu sunt cea care a inundat 7 etaje sub mine. Pe scurt, s0a intamplat asa: s-a spart aseara o teava la buc, am luat legatura cu Presedintele blocului, a oprit apa de la subsol pe toata coloana, urmand ca in aceasta dimineata sa vin cu instalatorul sa repare totu. Cand am ajuns la 8 dimineata la imobil (nu locuiesc acolo) totul baltea, peretii de beton se imbibasera de apa, valuri ca la mare. Cum s-a intamplat? un vecin nerabdator s-a dus jos in subsol si a dat drumul la apa la 7 dimineata ca nu mai avea rabdare. A inundat toate cele 7 etaje sub mine.

Poate fi tras la raspundere nemernicul care a dat singur, de capul lui, drumul la apa, in contextul in care nu au voie sa umble la instalatii in subsol alte persoane in afara de presedinte, administrator si instalatorul blocului?

Avem camere video si il putem identifica pe netrebnic.

Pot fi trasa cu ceva la raspundere? Mentionez ca presedintele a decis sa se inchida coloana si a anuntat pe cei de dedesubt sa stea cuminti.
Sigur ca puteti sa-l trageti la raspundere pe cel ce a deschis apa. Dar oare atunci cand acesta a deschis apa, ceilalti vecini de la cele 7 etaje de sub dumneavoastra, nu au observat ca le curge apa in casa, sa alerteze imediat administratorul sau presedintele?
Apoi nu este normal ca oricine sa aiba acces in subsol, la robinetul general sau robinetele de pe coloane. Poate e si o neglijenta a conducerii asociatiei ca a inlesnit accesul cuiva acolo sa deschida apa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)
Inundat de catre vecina de desupra mea. florinm58 florinm58 Locuiesc intr-un bloc de cand m-am nascut de 58 ani ,de-a lungul timpului au fost diverse probleme intre vecini si din cate stiu cam toate si-au gasit ... (vezi toată discuția)
Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna a wc-urilor mirelae2002 mirelae2002 Buna ziua. Sunt proprietara unui apartament la etaj 8 din 10. Proprietarii de la etajul 9, care ma inunda anual de cateva ori pe an, au scurgerea de la wc ... (vezi toată discuția)