avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari

Bună seara,
Am următoarea întrebare: cine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de proprietari?
Și cine se face vinovat pentru daunele produse de instalațiile de apă comune, care mi-au deteriorat apartamentul?

Situația este următoarea: am un apartament cu 2 camere, într-un bloc de garsoniere. Eu nu locuiesc acolo, însă asta nu cred că este relevant ...
Recent (de o lună), am renovat apartamentul de la A la Z, evident că în urma renovării, apartamentul arăta impecabil!
În urmă cu doar câteva zile, m-am trezit cu o pată urâtă pe tavan ... Evident, am mers la vecina de sus (deasupra apartamentului sunt numai garsoniere) și i-am spus să-și rezolve problemele că m-a inundat și să-mi repare pata de pe tavan. Vecina (zice ea) a chemat un instalator, care a verificat și i-a spus că, apa de fapt curge de undeva de la vecinii de mai sus, de pe coloanele comune.
Problema este că, deși respectivele țevi trec prin apartamentul meu (țevile sunt "mascate" într-un perete fals), eu nu folosesc absolut nici o țeavă dintre cele care trec pe acolo, pentru că eu acolo am camerele, pe când deasupra apartamentului sunt băile și bucătăriile vecinilor (deasupra fiind doar garsoniere, sunt altfel compartimentate decât apartamentul meu).

Cum spuneam și în titlu, locatarii au renunțat (deja de ani de zile) la asociația de proprietari iar acum nu există asociație de proprietari, practic fiecare își gestionează singur problemele. Evident, totul este contorizat individual (gaz, curent, apă, etc), și la fel de evident că, tocmai pentru că nu mai există asociație de proprietari, nu mai există nici întreținere la părțile comune (lumină pe casa scării, zugrăvit casa scării, etc). Rezultatul se vede ... începe să se degradeze casa scării (ar necesita o renovare, dar neexistând asociație...).

În garsonierele de mai sus, nu este nimeni de găsit, never-ever. Probabil au plecat în străinătate, habar nu am, cert este că nu deschide nimeni niciodată.

Există vreo modalitate legală de a-i trage la răspundere pe proprietari pentru că mi-au inundat apartamentul? Presupun că e o problemă de la instalațiile sanitare din garsonierele în care nu locuiește nimeni de o vreme...
Ori, dacă e o problemă la coloana comună (pe care o folosesc toți de deasupra, mai puțin eu), cine ar trebui să suporte reparațiile?
După logica mea (eu fiind "cel inundat" și cu atât mai mult cu cât eu n-am nici o treabă cu țevile din coloana respectivă în afara faptului că trec prin apartamenul meu), ar trebui să existe un responsabil (sau mai mulți) care să răspundă inclusiv pentru faptul că aptamentul mi-a fost inundat !?






Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 22:57, 18 Decembrie 2015
Este hazardat sa va antepronuntati sa sustineti ca proprietari pentru că mi-au inundat apartamentul? ,in conditiile in care nu cunoasteti cu certitudine statutul instaltiei care a produs inundatia
In cauza poate sa existe defectiunea la instalatia individuala din garsoniera si teoretic raspunde proprietarul
Practic
,În garsonierele de mai sus, nu este nimeni de găsit, never-ever. Probabil au plecat în străinătate, habar nu am, cert este că nu deschide nimeni niciodată.
,deci nu puteti identifica nici sursa generatoare a inundatiei si nici eventualul responsabil
Daca defectiunea este la nivelul instalatiilor parte comuna si nu exista asociatie de proprietari ,nu aveti impotriva cui sa formulati actiune pentru recuperare prejudiciu
In speta ,inexistenta asociatie de locatari/proprietari,multe spatii cu destinatia de locuit lasate in paragina,este greu sa identificati sursa inundatiei
dacă e o problemă la coloana comună (pe care o folosesc toți de deasupra, mai puțin eu), cine ar trebui să suporte reparațiile?

Va aflati intr-un cerc vicios ,deoarece pana nu identificati sursa inundatiei, nu aveti persoana fizica sau juridica impotriva careia sa ridicati pretentia sa va acopere prejudiciul produs de inundatie
Bun, presupun următorul scenariu: apa va curge în continuare, o să-mi distrugă tot tavanul. Proprietarii pe care-i suspectez nu sunt de găsit, nu deschide nimeni ușa, iar asociație de proprietari nu există. În cazul unei asociații, din câte știu, există posibilitatea legală să spargi ușa (cu martori, proces verbal, etc). Neexistând asociație, cui ar trebui să mă adresez? Singura soluție pe care o văd: spartă ușa, identificată problema, reparat țevile, apoi găsit proprietarul pt. despăgubiri !? Ori nu?
Puteti pune robinet la instalatia lor si apoi vedeti cine vine si se plange. Nu mai e apa nu mai e inundatie. Daca nu e nimeni nu vine nimeni.
Perfect pertinent plus o idee un pic costisitoare: asigurarea locuintei !
Moment in care nu mai e treaba Dvs. care ( cine ) va inunda ... !
Societatea de asigurari sa fie serioasa, nu glume proaste !
@German Alex
"Puteti pune robinet la instalatia lor si apoi vedeti cine vine si se plange."
Coloana de AR cat si cea de AC, traverseaza vertical etajele. De la ele sunt racordate orizontal, coloanele garsonierelor.Cum le poti pune robinet, la ce din moment ce nu ai acces in garsoniere ?
La garababura de acolo, singura solutie este cea sugerata de @BraveHeart. Cu timp si nervi, este treaba asiguratorului sa gaseasca solutia, impotriva cui sa se indrepte.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
petricadracea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost inundat. vina administratorului?!?!? _ginu_ _ginu_ Am fost inundat, locuiesc intr-un bloc la etajul 2 intr-o garsoniera si in urma cu trei zile am fost inundat usor, atat eu cat si vecinul de la 3 si 2. A venit ... (vezi toată discuția)
Parti comune - instalatii sanitare apartamente mousy mousy Buna seara! Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de ... (vezi toată discuția)
Pretentii despagubiri mayam mayam In urma cu 3 saptamani am inundat vecina de la parter. Inundatia nu a fost provocata de mine, ci de o teava comuna infundata. Acum vecina doreste sa ma cheme ... (vezi toată discuția)