avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat 30 de zile pentru neacordare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat 30 de zile pentru neacordare prioritate de trecere pieton.

Buna ziua,
Ieri pe DN1A in dreptul localitatii Valenii de Munte, am fost tras pe dreapta de catre un echipaj de politie care mi-a cerut actele dupa care mi-a spus ca "am comis o greseala foarte mare astazi" ca nu am acordat prioritate unui pieton aflat pe trecere. Problema fiind ca nici eu nici pasagerul cu care eram nu am observat nici un pieton care a pus piciorul pe trecere.
Dupa ce Dl. Politist mi-a spus ca voi avea 30 de zile permisul suspendat si va trebuii sa platesc o amenda de 300ron l-am rugat frumos sa imi arate si mie filmarea (prima data nu a vrut insa dupa ce a observat ca inregistrez conversatia si-a schimbat parerea) ca aveam dubii mari legate de starea mea psihica (cum sa nu vad pietonul, ca nu's nebun).
M-am uitat la filmare, si in filmare se vedeau urmatoarele: eu ma aflam pe banda cu nr 2, era aglomerat fiind ora la care toata lumea iese de la servici, aveam o masina in fata, cand aceasta a plecat, am plecat si eu si .... in momentul in care eu ma aflam deja cu masina pe trecerea de pietoni, un nene in foarte mare graba care nu a terminat de trecut strada pe care se afla deja (dupa ce a trecut o strada din intersectie, nu a revenit pe trotuar pentru a trece strada pe care ma aflam si eu) s-a angajat in trecerea strazii pe sensul meu de mers. Ce trebuia sa fac in conditiile in care, eu eram deja in deplasare si ma aflam deja pe trecerea de pietoni cand pietonul s-a angajat in trecere? Sa pun brusc frana si sa stau oprit pe trecere? Sa ma rog la Zeus sa dea un fulger sa ma tintuiasca acolo ....?
Doresc sa fac contestatie, as vrea sa stiu daca este intr-adevar vina mea si ce ar fi trebuit sa fac? Vreau sa stiu ce sanse as avea la contestatie in situatia relatata de mai sus, si va rog sa ma ajutati cu orice sfaturi legate de contestatie. Nu am mai facut pana acum ceva de genul, si nu am nici cea mai mica idee ce ar trebuii scris in ea. Va multumesc.
Buna ziua,
Impotriva procesului verbal aveti dreptul sa formulati contestatie la instanta pe raza careia s-a produs incidentul.
Va trebui sa solicitati instantei emiterea unei adrese prin care sa se solicite filmul de la politie si sa explicati acesteia toate cele relatate aici.
Multa bafta!
av. Gabriel Klein Kiritescu
Alta intrebare. Daca fac contestatia, mi se restituie permisul pana la solutionarea procesului?
Va multumesc.
pana la solutionarea plangerii permisul se restituie cu ajutorul unui certificat de grefa (dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie) pe care il obtineti de la registratura instantei unde veti depune plangerea.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
cyan, moderator
Va multumesc pentru raspuns.
Inca un aspect deloc de neglijat!
In cazul in care nu faceti plata amenzii in 48 de ore de la data constatarii acesteia beneficiind astfel de posibilitatea platii a 1/2 din valoarea inscrisa in procesul -verbal, ulterior, in cazul in care pierdeti procesul, va trebui sa achitati valoarea integrala a amenzii.
Plata amenzii in 48 de ore de la constatare nu echivaleaza cu recunoasterea si acceptarea faptului ca ati gresit si nu va impiedica in a face contestatie.
In cursul procesului aveti posibilitatea de a solicita restituirea cheltuielilor de judecata, inclusiv a valorii amenzii deja achitate.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis si amenda otilia13 otilia13 Buna seara! Ieri pe la ora patru dupa masa cand aglomeratia si haosul in trafic a fost foarte mare am fost urmarita si oprita de o masina de politie, motivul ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis matealecs85 matealecs85 Buna ziua, Am si eu o nelamurire/ intrebare. In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre ... (vezi toată discuția)
Predare permis conducere mabodan mabodan Am contestat un p.v. si am pierdut contestatia ramasa definitiva,in cat timp de la comunicare trebuie predat permisul? (vezi toată discuția)