Buna seara!
Ieri pe la ora patru dupa masa cand aglomeratia si haosul in trafic a fost foarte mare am fost urmarita si oprita de o masina de politie, motivul neacordare de prioritate pe trecere de pietoni, mi-a suspendat permisul si amenda.
Eu sincer va spun nu am stiut motivul pentru care am fost oprita, fiind cu inca doua persoane in masina nici ele nu au vazut in acel haos daca vreun pieton a pasit pe trecere, eu circuland pe banda de langa axa drumului, fiind o trecere nesemaforizata tot timpul sunt pietoni pregatiti sa traverseze.
Nefiind in clar cu ce s-a intamplat am refuzat semnarea procesului verbal, politistul sustinand ca totul a fost filmat.
Ma gandesc sa fac contestatie, pe urmatoarele aspecte, desi sunt convinsa ca sansele sunt mici:
1. stiu ca exista in legislatie deopotriva si obligatia pietonilor de nu traversa in orice conditii trecerea, daca puteti sa-mi indicati va rog acest articol.
2. sunt de obicei in acea zona multe masini parcate neregulamentar si se poate sa nu ai o vizibilitate prea buna...dar repet nevazand pietonul daca era cu pasul pe trecere, nu m-am uitat nici la acest aspect , insa politia oprindu-ma la vreo 100 de metri de acea zona.
Ce parere aveti, si la punctul 1 va rog sa-mi raspundeti. multumesc.
Buna seara..eu stiam ca in codul rutier scrie la un articol ca pietonii pot traversa strada numai prin locuri permise(treceri ptr pietoni) numai dupa ce se asigura...cat despre masinile parcate inaintea trecerii ptr pietoni....asta e romania!v-as sfatui sa faceti o contestatie si era bine sa fi semnat p.v. si mentionati la rubrica "obiectiuni" ceea ce s-a intamplat..succes!
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
oug195
Art.72. -
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
aveti dreptul sa depuneti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare. permisul de conducere se poate ridica cu un certificat de grefa pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. daca pierdeti trebuie sa predati permisul la politie si sa efectuati perioada de suspendare. politia trebuie sa depuna ca proba inregistrarea video dar se depun cateva planse foto.
semnarea procesului verbal nu inseamna recunoasterea faptei chiar daca la rubrica mentiuni nu faceti obiectiuni.
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă. - nu mai este valabil prin
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.