avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare permis

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire/ intrebare.
In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre intersectia cu strada Brasov
Inaintea intersectiei cu strada Romancierilor la 50 metrii am vazut politia si am incetinit viteza deoarece urma o trecere de pietoni ,m-am uitat in stanga si in dreapta si n-am vazut pe nimeni la momentul respectiv pe trecerea de pietoni si mi-am continuat drumul.
Dupa 200 de metrii politia m-a urmarit si m-a tras pe dreapta. S-au prezentat, mi-au cerut actele, le-am inmanat actele dupa care mi-au spus pentru ce m-au oprit. Ei sustin ca m-au oprit pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni intersectia bld Timisoara cu str Romancierilor.
Le-am cerut dovada video si mi-au zis ca nu sunt obligati sa o aibe iar eu in momentul acela n-am semnat procesul verbal. Permisul in momentul de fata se alfa la Politie si mi-au dat dovada de circulatie pentru 15 zile. Din cate am inteles trebuie sa-mi vina acasa procesul verbal dupa care ma pot duce la judecatorie pentru contestatie.
Intrebarea mea este dovada o am 15 zile din ziua de astazi, sau 15 zile din ziua in care primesc procesul verbal?
Si pasii care ar trebui sa-i urmez in continare.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: matealecs85 , utilizator 19:32, 3 Mai 2013
Scrie in dovada.
Va trebui sa deschideti proces.
Va trebui sa prelungiti dovada.
Ati avea sanse sa castigati procesul dar poate fi destul de complicat.
Neacordarea prioritatii pe trecerea de pietoni se sanctioneaza cu suspendarea permisului de conducere.Dumneavoastra sustineti ca nu aveati nici un pieton pe zebra insa politia sustine cu totul altceva. Nu este necesar sa aibe dovada video. Termenul decurge din clipa savarsirii faptei respectiv de 15 zile. Este dreptul dumnevoastra sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile; atentie nu mai mult si o data cu depunerea contestatiei la judecatorie , vi se va elibera un certificat de grefa. Cu o copie a contestatiei inregistrate la judecatorie si cu certificatul de grefa ,va puteti prezenta la Politia rutiera si unde vi se va inmana permisul de conducere, pe care-l veti putea folosi doar pana la pronuntarea instantei.In cazul in care sentinata nu va este favorabila , politia decide pe ce perioada va este suspendat carnetul , de regula 3 luni.
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Birou mediator jr.RODICA COJAN, Mediator
eu am patit exact acelasi lucru anul trecut. am semnat procesul verbal cu mentiunea ca nu sunt de acord cu ce a scris dl politist . sustinea ca nu am acordat prioritate la pietoni iar eu am sustinut ca nu era nimeni incadrat in trecere. am fost la judecatorie si am depus plangere, mi-am recuperat permisul in 3 zile si urmeaza sa am procesul anul acesta. daca au dovada video ar fi in avantajul meu, inca sustin ca nu era nimeni pe trecere. dovada este de cand ziua emiterii. asta e parerea mea! bafta
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
algerob, utilizator
rada0157 a scris:

(...) Cu o copie a contestatiei inregistrate la judecatorie si cu certificatul de grefa ,va puteti prezenta la Politia rutiera si unde vi se va inmana permisul de conducere, pe care-l veti putea folosi doar pana la pronuntarea instantei.In cazul in care sentinata nu va este favorabila , politia decide pe ce perioada va este suspendat carnetul , de regula 3 luni.


pentru ridicarea permisului de la politie este necesar doar certificatul de grefa, contestatia se ingrijeste instanta sa o trimita politiei.
politia nu poate decide marirea perioadei de suspendare in cazul pierderii de catre contravenient a procesului.

aplicarea unei perioade suplimentare fata de cea stabilita in procesul verbal de contraventie se face numai in anumite cazuri iar perioada suplimentara nu poate fi mai mare de 30 de zile.

oug 195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.-art.ce urmeaza a fi modificat prin Decizia CCR nr. 500/2012 – exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 118 alin. (3^1)
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Revin cu cate-va nelamuriri si intrebari legate de retinerea permisului si de depunerea contestatiei.
In data de 26.04. 2013 mi-a fost retinut permisul neacordare de prioritate a pietonilor angajati in traversarea regulamentara a trecerii de pietoni nesemaforizata.
Eu nu am vrut sa semnez procesul verbal deoarece nu am fost de acord cu ce-au zis domnii politisti, drept pentru care nu mi-au inmanat procesul verbal pentru a depune contesatia. In momentul de fata am doar dovada cu care pot sa circul valabila 15 zile, adica pana la data de 11.05.
Intrebarea mea este daca cumva eu nu-mi primesc procesul verbal pana imi expira aceasta dovada de circulatie, ce se intampla? Cum pot face o contestatie neavand procesul verbal in original? Eu am mare nevoie de permis deoarece depinde jobul de el.


Va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie tomalenuta tomalenuta Azi am avut ghinionul de a-mi aparea un pieton in fata masinii pe trecerea de pietoni. Pe banda 1 era parcata o masina in fata unei treceri de pietoni (in ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis si amenda otilia13 otilia13 Buna seara! Ieri pe la ora patru dupa masa cand aglomeratia si haosul in trafic a fost foarte mare am fost urmarita si oprita de o masina de politie, motivul ... (vezi toată discuția)
Contestarea masurii suspendarii permisului auto antimobacau antimobacau Astazi mi-a fost retinut permisul,la o trecere de pietoni.Politistul nu are nici un martor si a acceptat ca eu sa scriu pe procesul verbal faptul ca pietonul ... (vezi toată discuția)