avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare permis

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire/ intrebare.
In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre intersectia cu strada Brasov
Inaintea intersectiei cu strada Romancierilor la 50 metrii am vazut politia si am incetinit viteza deoarece urma o trecere de pietoni ,m-am uitat in stanga si in dreapta si n-am vazut pe nimeni la momentul respectiv pe trecerea de pietoni si mi-am continuat drumul.
Dupa 200 de metrii politia m-a urmarit si m-a tras pe dreapta. S-au prezentat, mi-au cerut actele, le-am inmanat actele dupa care mi-au spus pentru ce m-au oprit. Ei sustin ca m-au oprit pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni intersectia bld Timisoara cu str Romancierilor.
Le-am cerut dovada video si mi-au zis ca nu sunt obligati sa o aibe iar eu in momentul acela n-am semnat procesul verbal. Permisul in momentul de fata se alfa la Politie si mi-au dat dovada de circulatie pentru 15 zile. Din cate am inteles trebuie sa-mi vina acasa procesul verbal dupa care ma pot duce la judecatorie pentru contestatie.
Intrebarea mea este dovada o am 15 zile din ziua de astazi, sau 15 zile din ziua in care primesc procesul verbal?
Si pasii care ar trebui sa-i urmez in continare.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: matealecs85 , utilizator 19:32, 3 Mai 2013
matealecs85 a scris:

Eu nu am vrut sa semnez procesul verbal deoarece nu am fost de acord cu ce-au zis domnii politisti, drept pentru care nu mi-au inmanat procesul verbal pentru a depune contesatia. (...)


daca ati fi citit cu atentie procesul verbal de contraventie ati fi constatat ca in locul unde trebuie sa semnati scrie "Am luat la cunostinta" si nu "Sunt de acord/Nu sunt de acord".

Pentru asta exista rubrica "Alte mentiuni" unde va puteti exprima punctul de vedere, asa numitele "obiectiuni".

chiar daca nu aveti obiectiuni la momentul respectiv tot aveti dreptul de a contesta in instanta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare.

oug195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Art. 180. – hg1391-raoug195
(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

matealecs85 a scris:

Intrebarea mea este daca cumva eu nu-mi primesc procesul verbal pana imi expira aceasta dovada de circulatie, ce se intampla?


procesul verbal se comunica in termen de o luna de la data incheierii.
daca expira valabilitatea dovezii cu drept de circulatie veti fi pieton pana la expirarea perioadei de suspendare sau pana la recuperarea permisului cu certificatul de grefa.
daca pierdeti veti efectua perioada de suspendare.

og2/2001
Art. 26. −
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
dar nu mi se pare normal sa fiu pieton pentru o fapta care nu am savarsit-o. politia romana cum ma despagubeste pe mine in cazul in care castig procesul desi eu as fi pieton 15 zile ( pana as putea contesta procesul verbal)
dovada pentru circulatie este de 15 zile, iar comunicarea procesului verbal este de cel mult o luna????:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie tomalenuta tomalenuta Azi am avut ghinionul de a-mi aparea un pieton in fata masinii pe trecerea de pietoni. Pe banda 1 era parcata o masina in fata unei treceri de pietoni (in ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis si amenda otilia13 otilia13 Buna seara! Ieri pe la ora patru dupa masa cand aglomeratia si haosul in trafic a fost foarte mare am fost urmarita si oprita de o masina de politie, motivul ... (vezi toată discuția)
Contestarea masurii suspendarii permisului auto antimobacau antimobacau Astazi mi-a fost retinut permisul,la o trecere de pietoni.Politistul nu are nici un martor si a acceptat ca eu sa scriu pe procesul verbal faptul ca pietonul ... (vezi toată discuția)