avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este sporul daca lucrezi in tura continua?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este sporul daca lucrezi in tura continua?

Buna ziua!

La mine la serviciu a inceput sa se lucreze 2 zile schimbul 1, 2 zile schimbul 2, doua zile schimbul 3 si doua zile libere. Pentru asta primim un spor salarial de 2% si vreau sa stiu daca angajatorul procedeaza corect. Mentionez ca lucrez in mediul privat.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 23 Mai 2013
Salariatii care isi desfasoara activitatea in program de lucru in tura continua pe baza de grafic de lucru lunar si pentru care zilele de repaus saptamanal se acorda si in alte zile decat sambata si duminica beneficiaza de un spor, astfel:
a. pentru orele efectuate in fiecare zi de sambata se acorda un spor de 55% fata de salariul de baza;
b. pentru orele efectuate in fiecare zi de duminica se acorda un spor de 100% fata de salariul de baza.
3.1. Sporul pentru salariatii care lucreaza in tura continua in zilele de sarbatori legale si religioase este de 150%, respectiv: este platit corespunzator timpului efectiv lucrat cu 100% la care se adauga sporul de 150%.
Pentru clarificare, plata se face ca in exemplul urmator:

Spor pentru lucrul in zilele de:
sâmbăta duminica sărbătoare legala sau religioasa
Tariful unei ore normale 100% 100% 100%
Sporul pentru lucru in tura 55% 100% 150%
Spor ore noapte 25% 25% 25%
TOTAL 180% 225% 275%

3.2. In situatia in care nu exista posibilitatea de acordare de timp liber corespunzator pentru incadrarea in numarul de ore normale ale lunii, in mod exceptional, orele respective se considera ore suplimentare (diferenta tura) si vor fi platite dublu.
Vrei sa imi spui unde ai gasit informatiile respective? Angajatorul are obligatia sa imi plateasca aceste sporuri? Cu alte cuvinte daca nu o face cum as putea cere aceste drepturi pentru toti salariatii unitatii? Multumesc pentru informatii!
Sporurile care se acorda sunt cele prevazute in CIM sau in CCM la nivel de unitate. Nu stiu de unde sunt procentele mentionate mai sus, dar dvs vi se vor aplica procentele prev in CIM sau in CCM la nivel de unitate.
Textul mai sus postat este copy-paste din Anexa 3 la CCM la nivel de S.C. Automobile Dacia S.A .


@ robertdin

1. Programul mentionat de dvs este prevazut in c.i.m. ?

2. Sporurile care se pot acorda unui salarat sunt prevazute in actele normative, in c.i.m., in c.cm. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
Deci singurele sporuri sunt cele scrise in CIM sau CCM. Daca eu sunt lider de sindicat, ma rog sunt reprezentantul salariatilor in unitatea respectiva, sunt niste pasi specifici pe care ar trebui sa ii parcurg ca sa negociez cu angajatorul sa ne ofere niste sporuri mai mari? Mai ales pentru tura continua deoarece e un cosmar si muncim de ne sar capacele pe romaneste pt 2% nu e deloc placut. Multumesc pentru raspunsuri pana acum.

Alte discuții în legătură

Urgent,va rog frumos am nevoie de ajutorul vostru!!! carmen_pitesti carmen_pitesti Buna ziua,am nevoie urgent de ajutorul vostru,va rog frumos. Lucrez la un supermarket din Pitesti,cu un program in cursul saptamanii impartit in doua ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)