avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Urgent,va rog frumos am nevoie de ajutorul vostru!!!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Urgent,va rog frumos am nevoie de ajutorul vostru!!!

Buna ziua,am nevoie urgent de ajutorul vostru,va rog frumos.
Lucrez la un supermarket din Pitesti,cu un program in cursul saptamanii impartit in doua schimburi,in urmatoarele intervale de ore,schimbul: 1. 7:30-15:30
2. 14:30-22:30
Cand lucrez in cursul saptamanii schimbul 1,sambata lucrez de la orele 9:00-22:00 si sunt libera duminica,iar la schimbul 2 invers.As dori sa aflu cate ore lucrez in plus,si cate libere trebuie sa am? Am lucrat in ziua de Pasti de la 12:300-21:00 iar a 2-a zi am fost libera.Trebuia sa ma plateasca pentru aceasta zi?Daca da, cat la %?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 00:58, 30 Aprilie 2009
A 2-a problema pe care o am,este urmatoarea:
Patronul i-a spus unui angajat sa stea acasa 3 zile,nu i-a dat la mana nici un act,absolut nimic,iar dupa revenirea acestuia la munca,a fost obligat sa faca cerere de concediu fara plata pe perioada acestor zile.A procedat corect?
Multumesc frumos!
Art. 53
(1) Zilele de sarbatoare legala în care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Paste;
- 1 Mai;
- 1 Decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele partinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 41
(1) Partile contractante sunt de acord ca în perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel încât salariul de baza sa aiba pondere majoritara în salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda în conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate în zilele libere si în zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime în munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul în timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pâna la 50% din salariul de baza al functiei înlocuite; cazurile în care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin. 3, lit. a) si b), nu se includ în salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca în conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa în obligatiile postului etc).


Codul muncii adnotat
In codul muncii gasiti raspunsul in art.134 si art. 137 alin. (2)
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
andreea_060686, utilizator
Este vorba de un abuz, dar ce anume a scris acea persoana in cerea de concediu fara plata?? exista vreo motivare?
Cand a venit din nou la munca,si a aflat,si-a dat demisia,nu a suportat,de multe ori s-a intamplat sa fie trimis acasa in concediu fara plata,si sa fie mutat dintr-un magazin in altul,(tot ale acestui patron)si sa faca ce vrea din el.
Mai am o alta problema.
Eu mi-am gasit un alt loc de munca la un alt patron,si vreau sa plec prin transfer,dar nu imi da voie ,spune ca daca vreau sa plec sa imi dau demisia,si sa ma angajez in acel loc unde vreau sa plec.Ce pot face,demisia nu vreau sa mi-o dau.

Alte discuții în legătură

Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)
Program de lucru inegal rocriss rocriss Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit si nu stiu cum se procedeaza: O societate noua trebuie sa faca angajari. Oamenii vor lucra intr-un ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)