Buna ziua. Ma numesc Florin Ionescu si la inceputul anului am cumparat o casa, in rate, direct la proprietar. S-a facut contract la notar, casa este pe numele nostru (al meu si al sotiei) si s-a trecut in cartea funciara sarcina pretului neachitat. Problema mea este, insa, ca din ianuarie pana acum stau si ma rog sa`mi deschida lumina...la inceput ne-am inteles ca in martie o sa faca deschiderea dar nu a deschis-o nici in ziua de azi...asa e cu prietenii.... Intre timp am inceput sa intru la banuieli si am sunat la EON sa ma interesez care e situatia. Am aflat cu stupoare ca omul are de plata vreo 4500 de lei...si nicidecum curentul nu este inchis doar pentru ca nu locuieste nimeni acolo, cum declara fostul proprietar inainte de a face actele...acum, pe mine ma intereseaza o solutie sa am curent...cu "prietenul" imi rezolv eu problemele. Am citit un articol unde zice ca e obligatoriu sa declari schimbarea proprietarului in primele 6 luni, caz in care eu, noul proprietar, platesc doar ce am consumat, consumul pana la data vanzarii plateste vechiul proprietar...totusi, sa fie chiar atat de simplu? Mentionez ca articolul se referea la abonatii ENEL nu EON cum e cazul meu...va rog, help!
In calitate de porprietar, aveti dreptul sa fiti racordat la utilitati. mergeti la EON, si transati situatia astfel : cereti-le sa va faca un nou contract.
Daca refuza, le spuneti ca dvs. datorati bani fostului proprietar. Platiti dvs pentru el, in contul datoriei pe care o aveti fata de acesta si pastrati chitantele. Cand va v-a cere banii, ii dati copie de pe chitantele respective, ca si parte din pret.
M-am gandit la varianta asta, insa in contractul de vanzare-cumparare este stipulat un cont bancar in care ii virez lunar rata...contractul e facut pe 5 ani, 1000ron/luna. Deci cred ca nu este o varianta chiar buna...daca nu-i virez 1 luna banii, banuiesc eu ca are dreptul sa denunte contractul...
Domnule, nu il poate denunta. Poate cere rezilierea, dar va aparati in instanta ca ati facut plata. Aveti si dvs drepturi, nu numai obligatii. Evident, ati putea cere EON sa va trimita o poprire, situatie in care ati fi chiar obligati sa platiti datoria catre EON.
Deci, ca sa inteleg si eu clar... nu era de obligatia mea sa verific inainte de a cumpara situatia utilitatilor? Sa inteleg ca el ca si vanzator avea obligatia legala sa achite toate datoriile? Inclusiv curent, apa, etc?
Banuiesc ca ati incheiat un proces verbal de predare primire a imobilului. Din acel moment datoritati plata utilitatilor, pana atunci sunt datoriile fostului proprietar.
Daca nu aveti pv de predare, datorati de la data vanzarii, cand se prezuma ca s-a si predat bunul.