avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Care este termenul de platã a unei amenzi aplicate ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Care este termenul de platã a unei amenzi aplicate potrivit Legii nr. 61/1991?

Buna ziua .
Va rog sa ma ajutati pentru lamurirea urmatoarei situatii :
O persoana primeste o amenda la Legea 61 . Amenda este de la 10 la 50 de lei . Agentul a stabilit suma de plata la 10 lei . Care este termenul de plata al sumei (10 lei) scrise de catre agent in pr.-verbal ?
Unii dintre cei intrebati spun ca termenul ar fi de 15 zile , doar la aceasta lege , altiii ca 48 de ore ... Care ar fi termenul , legal ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Miya , utilizator 15:31, 25 Ianuarie 2014
nu exista un termen legal de plata, teoretic in cel mai scurt timp. teoretic se da posibilitatea de plata a jumatate din minimul pedepsei daca se achita in 48 de ore
Aveti urmatorele posibilitati:
-in termen de 48 de ore de la comunicarea p-v puteti achita jumatate din minimul amenzii.
- n termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal puteti formula plangere impotriva p-v ,situatie in care se suspenda plata amenzii pana la ramanerea defintiiva si irevocabila a hotararii.Daca vi se respinge plangerea, veti plati amenda in intregul ei.
Multumesc mult !
Insa , nu exista precizarea organului , pe pr.-verbal , in sensul ca lipseste mentiunea 5 lei (cat ar fi jumatate din minimul amenzii) , iar la solicitarea de plata amenzii , la ghiseul primarului , a fost refuzata jumatate din suma minima , tocmai pentru ca nu a fost trecuta de catre agent . Aceasta este discutia contradictorie . La ”rubrica” jumatate din minimum , pe pr.-verbal , este scrisa o liniuta , dar tiparit , este prevazuta posibilitatea de a achita , in 48 de ore , jumatate din minimul amenzii (5lei) . (!)
Exista , pentru legea 61/91, un alt termen de achitare a minimului amenzii , de exemplu 15 zile ?
Nu se poate achita jumatate din minimul amenzii , in cazul Legii 61/91 , daca organul nu a scris cu pixul in pr.-verbal ?
A fost solicitat , Directiei de taxe si impozite , un raspuns pentru temeiul legal al refuzului de incasare al jumatatii din minimum . Totusi , neoficial , invitand la o ”calatorie pe NET” , angajata primarului a precizat : ”Se poate achita in 15 zile !” .
Suma stabilita de agent , dupa precizarea ,scrisa , ca fapta se incadreaza de la 10 la 50 de lei , a fost de 10 lei . In ce termen se achita suma minima , nu jumatate din minimum ?
Numai bine !
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
IonPopescu-B, utilizator
Amenda o puteti achita dupa 15 zile dela comunicarea p-v. (15 zile fiind termenul in care puteti contesta procesul verbal, la implinirea acestui termen, procesul-verbal ,necontestat,devine titlu executoriu)
Legea 61/1991 nu precizeaza posibilitatea achitarii a jumatate din minimumul amenzii in 48 ore,acesta este motivul ptr care agentul constator nu a completat rubrica respectiva.

Va multumesc , este foarte clar . Ramane totusi intrebarea , de ce pr.-verbal contine precizarea , scrisa , conform careia se poate platii jumatate din minimum ? Faptul ca asa este tiparit pr.-verbal poate fi un capat de plecare pentru o contestare a sa ...
Numai bine !

Alte discuții în legătură

Plata jumatate suma din amenda RaduGCimpian RaduGCimpian Salutare. La o amenda de tulburarea linistii publice, in rubrica \'contravenientul poate plati jumatate din valoarea amenzii in 48h\',(ceva de genul), sunt ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea de plata a amenzii in 48 ore StolnicuIlie StolnicuIlie Am primit o amenda (de 180lei + avertisment) pentru depasirea \"vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv\", conform art. 108 / (1). / a). / 4 din ... (vezi toată discuția)
Plata amenda in 48 de ore ŞpacBogdan ŞpacBogdan Buna ziua! Azi am primit de la poştarita o scrisoare de la politia locala. In aceasta se afla un proces verbal scris cu greseli gramaticale, si cu rubrica in ... (vezi toată discuția)