avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de lucru in delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de lucru in delegatie

in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ore.
in acea zi trebuie sa mai si lucrez 8 ore?
Cand ma intorc din delegatie, in ziua aceea dupa ce lucrez 8 ore mai fac inca 8 ore pe drum pana acasa.
cum este tratat timpul de deplasare ? face parte din cele 8 ore de lucru sau nu? pentru acest timp sunt platit? va rog daca se poate si temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 15 August 2013
Citez: "In principiu, plecarea in delegatie se face inainte de inceperea duratei efective a muncii la angajatorul unde este delegat."

Salariatul nu este delegat la alt angajator. Firma la care este angajat are de efectuat o lucrare in alta localitate pentru o alta societate - lucrare obtinuta de firma in urma castigarii unei licitatii-, iar salariatul este trimis sa efectueze aceea lucrare.
Durata delegari este de luni pana vineri, inclusiv. Deci inteleg ca salariatul trebuie sa plece duminica catre locul de delegare, drumul fiin foarte lung si luni la ora 8 incepe programul de lucru. Vineri programul de lucru in mod normal se termina la ora 17. pana termina de strans toata logistica undeva la ora 19 reuste sa plece spe casa. drumul dureaza 8 ore cu masina, iar dupa o zi de munca este nevoit sa si conduca masina firmei cele 8 ore. ajunge la firma pe la ora 3 dimineata, mai pierde timp sa descarce masina si probabil pe la ora 4 dimineata este liber sa plece acasa.
Atunci cum ramane cu timpul liber al salariatului?
Unde sunt cele doua zile libere consecutive prevazute de codul muncii? (de regula sambata si duminica). Salariatul este obligat sa se deplaseze din timpul sau liber, adica duminica?
Nu este obligatoriu ca repausul saptamanal sa fie numai sambata si duminica . În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

In cazul expus de dvs nu se lucreaza nici sambata si nici duminica. Este vorba despre o deplasare in interes de serviciu pentru care salariatul este platit.

Munca suplimentara este munca efectuata peste durata normala a timpului de munca.. Ea se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Salariatul are obligatia ca luni dimineata la ora 8 sa fie prezent la locul de munca unde este delegat.
1. Si daca salariatul pentru a ajunge la locul delegatiei si a-si putea desfasura activitatea conduce masina firmei, asa cum se precizeaza mai sus, atunci se considera orele pe drum din afara programului ca ore suplimentare? Ca presteaza o munca pentru firma, nu are sofer personal. Este valabil chiar daca salariatul nu este angajat ca sofer dar are in Fisa postului prevazuta sarcina de a conduce masina firmei?
2. Daca salariatul pentru a-si incepe activitatea la ora 8 la locul delegarii este nevoit sa se cazeze o noapte undeva, este acea cheltuiala considerata ca parte a cheltuielilor de delegare?
3. In cazul in care un salariat este delegat undeva unde rezolva treaba intr-o ora, iar o mare parte a timpului de deplasare cu trenul de exemplu se desfasoara in timpul programului de lucru (ex pleaca 8 dimineata, ajunge locatie 12 ziua, termina ora 13.00 asteapta trenul doua ore si se intoarce la 8 seara), este pontat cu 8 ore in ziua respectiva? Ca in timpul deplasarii si asteptarii trenului nu a prestat munca pentru angajator cf art 111.
4.Daca prin natura muncii sale angajatul pleaca se desfasoare o activitate la un obiectiv unde nu exista un program de lucru (ex este in camp) sau la un obiectiv unde se lucreaza in ture de 12 cu 24 sau non-stop, care este intervalul de timp la care te raportezi pentru a vedea ca s-au realizat ore suplimentare sau nu?
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
Selenus, utilizator
1. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pontam timpul de deplasare in interes de serviciu? moncu moncu Buna ziua. Societatea noastra are personal care se deplaseaza in interes de serviciu foarte des ( fac parte din corpul de control si merg peste tot in tara). ... (vezi toată discuția)
Durata de munca valycalciu valycalciu am fost in delegatie cu servicu la o distanta de 190 km cu plecare de la domiciliu la 5 dimineata si intoarcere la 20.00 , am primit diurna pe ziua respectiva ... (vezi toată discuția)
Delagatie sambata si duminica anghelnicole anghelnicole Buna ziua de ceva timp port dscutii cu departamentu resurse umane pe urmatoarea tema si vreau sa fiu cat mai convinsa ca se aplica legea eu plec in ... (vezi toată discuția)