avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere copil- compensare cu alte ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere copil- compensare cu alte contributii

Buna seara !
Prin documentele de divort,tatal este obligat la plata lunara a unei pensii de intretinere pentru copilul minor ramas in ingrijirea mamei ( clasica pensie alimentara ). Actualmente,tatal suporta integral cheltuielile unei gradinite particulare frecventata de copil,si nu mai plateste pensia de intretinere a copilului impusa de lege, justificand ca este contributia lui la "educatia copilului ",si deci se elimina obligatia platii pensiei alimentare.
Intrebare : este corecta pozitia tatalui privind obligatia platii pensiei alimentare in aceasta situatie ? Pensia alimentara poate fi "compensata "de alte cheltuieli pe care tatal le face in folosul copilului ? Pensia alimentara constituie maximul de cheltuieli pe care este obligat legal sa le faca tatal in folosul copilului ?
O alta intrebare : cand copilul paraseste localitatea de domiciliu (excursii,vacante,vizite,etc )impreuna cu mama sau bunicii, este nevoie de acordul celuilalt parinte ,adica tatal? Precizez ca nu este vorba de deplasari in afara tarii...
Multumesc !
Pai cum preferati.. ori pensia in bani , ori plata gradinitei. Tatal a fost obligat la plata unei pensii si pe aceea e obligat s-o plateasca, peste aceasta suma , nu poate fi obligat la alte plati. Corect ar fi sa plateasca pensia si mai departe , mama va vedea daca banutii pe care ii are ii permit sa tina copilul la gradinita particulara.
Daca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, ar trebui consultat sau macar instiintat si parintele cu care copilul nu locuieste, cand e vb de excursii sa zicem, nu la orice iesire pana la coltul blocului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Tatal are obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca, obligatie care este maximul. Daca a ales sa o execute prin achitarea cval gradinitei si dvs nu sunteti de acord, solicitati sa faca plata in bani dar va trebui si sa demonstrati ca asta este in interesul minorului.

Nu puteti solicita si plata pensiei in bani si achitarea contravalorii gradinitei. Daca credeti ca tatal are venituri mai mari decat cele declarate va trebui sa promovati o noua actiune pt stabilirea contributiei.

Cat despre parasirea localitatii de domiciliu, daca custodia este una exclusiva teoretic nu tb incunostiintat celalalt parinte daca deplasarile sunt pt peroade scurte de timp.
Daca custodia este comuna sau daca deplasarea are loc in perioadele cand celelalt parinte are dr de a-si vizita minorul, atunci parintle are dr de a fi informat.
nu se poate face aceasta compensare, cum o numiti decat daca este incuviintata de instanta
Corecta este daca si mama este de acord cu plata gradinitei particulare, cu care presupun ca este altfel nu ar mai duce copilul la respectiva gradinita particulara.
Daca ambii parinti doriti ca acel copil sa urmeze acea gradinita si daca pretul lunar e macar egal cu pensia de intretinere, atunci pensia de intretinere nu va fi datorata.
In momentul in care dv. veti introduce executarea pensiei (pentru ca puteti, ea nefiind achitata asa cum spune hotararea), tatal va face o contestatie prin care va solicita compensarea ei cu platile catre gradinita si nu veti primi banii.

In concluzie, asa cum spunea mirebire, daca oricum vreti ca acel copil sa urmeze gradinita, atunci e corecta compensarea! E ca o intelegere tacita intre voi.

Cat despre excursii etc., atunci cand copilul vrea sa plece undeva, cui cere voie? Parintilor. daca parintii sunt despartiti, ei tot trebuie sa isi dea acordul. In afara de colt de bloc, oriunde are legatura cu cresterea si educarea copilului, orice i-ar influienta dezvoltarea, indiferent ca e cu mama, bunicii sau educatorii. Ambii parinti trebuie sa fie de acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară pe timpul vacanței la părintele nerezident ContSters437801 ContSters437801 Tatăl copilului meu trebuie sa plateasca pensie de întreținere copil de 250lei lunar pana la majoratul acestuia.Locuinta minorului a fost stabilita la ... (vezi toată discuția)
Va rog mult un sfat!!! ralu_26 ralu_26 buna ziua ma numesc Raluca si am o mica nelamurire;doresc sa stiu daca pensia alimentara se acorda daca esti inscris la o forma de invatamant superior ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)