avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nu mi se platesc orele de noapte!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nu mi se platesc orele de noapte!!

buna. daca cineva poate sa imi raspunda la niste intrebarii???sunt agent de paza la un patron in tg-mures lucrez numai de noapte de la ora 22 pana dimineata la ora 6.sunt la firma aceasta de 4 ani si niciodata nu am primit o hartie de salar care sa mentioneze cate ore am lucrat si ce sporurii avemm numai semnan statul de plata pe care apare numai salariul altceva nimik.patronul are angajatii pensionari pe negru si cu patru ore si in loc de 4 ore muncesc 240 de ore.este luna cand lucrez numai 120 de ore si pensionarul lucreaza 240 de ore si el pensionarul primeste salar de 600 de lei in mana si eu la 12o de ore primesc 3 milioane nici asa nu merge pensionarul munceste si omul sanatos sta acasa.si acuma momentan are doi someri care nu sunt angajatii ca formele legale.si daca lucram ziua sau noapte suntem platiti la fel cu 2,50 lei pe ora, cum pot sa fac sa imi plateasca si retroactiv sporul de nopate??? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 18 Mai 2013
1. Art. 126 C.mun. prevede:
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a lasat la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, si mentinerea programului normal de lucru dar cu acordarea unui spor pentru munca prestata in timpul noptii.

2. Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul :

- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate pe timpul noptii Ginulici Ginulici In situatia in care prestarea de activitate pe timpul noptii este una sporadica (adica 2 zile poti desfasura activitate noaptea, alte 4 in timpul zilei,etc), ... (vezi toată discuția)
Lucrez 24 ore la pază că să fac 240 ore pe lună. am dreptul ... qrvk qrvk Lucrez 24 ore la pază că să fac 240 ore pe lună. Am dreptul la spor de noapte, ? dar timp de odihnă în acestea 24 ? (vezi toată discuția)
Spor de noapte levi000 levi000 Lucrez la o multinationala 3 schimburi:schimbul1si2: 8,5 ore si schimbul 3: 7ore din care se scad 0,5 pauza de masa.Daca am ore suplimentare se ia de acolo si ... (vezi toată discuția)