Buna ziua.Va rog sa imi spuneti daca am depasit termenul legal de 1 an in care puteam accepta o succesiune in baza unui testament facut cu persoana decedata (matusa) (17.02.2012) ce mai putem face acum? Mentionez faptul ca sotul persoanei decedate (unchiul) nu a deschis succesiune pana in acest moment, noi avand si cu el incheiat un testament notarial? Putem fi considerati straini de mostenire? (in cazul matusii decedate) Persoanele in cauza (matusa si unchiul) nu au mostenitori rezervatari, neavand copii si nici parinti in viata.
Buna ziua,
Daca nu va contestati unul altuia calitatea de mostenitor, va sfatuiesc sa va adresati unui notar pentru dezbaterea succesiunii.
Veti fi considerati straini de succesiune doar daca invoca cineva aceasta exceptie.
In situatia dumneavoastra se poate stabili ca a fost acceptare tacita a succesiunii.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc pentru raspuns. As dori sa stiu daca alte persoane , in cazul nostru, surorile si fratii decedatei sau nepoti de frati, ar putea invoca exceptia mentionata de dvs. pentru a putea fi si ei mostenitorii defunctei, dat fiind faptul ca nu am acceptat succesiunea in termen?
Mergeti la notar impreuna cu unchiul dvs si dezbateti succesiunea dupa Matusa. Asa veti sti daca ceilalti succesibili avand vocatie la mostenirea legala au facut vreun act de acceptare expresa, adica declaratie autentica de acceptare a succesiunii matusii dvs. Notarul va verifica acest lucru. Daca nu au facut dezbateti mostenirea.