avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema salariala!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema salariala!

Buna seara tuturor,

Sunt angajat pe o perioada nedeterminata si detasat din aceeasi zi, pe o perioada de 6-12 luni cu posibilitate de prelungire, in Libya. In CIM semnat in tara este trecut un salariu brut de 800 ron. In Libya, am semnat un contract in araba, despre care ni s-a spus ca este echivalentul celui din Romania, cu un salariu net de 800 dinari libieni, echivalentul a 600 USD. Inaintea semnarii contractului, am negociat cu administratorul, un salariu lunar de 1500 USD. Salariul ni se plateste in felul urmator: pentru luna Martie, primim salariul in Mai, pentru luna Aprilie, primim salariul in luna Iunie, s.a.m.d., in dolari, la pct. de lucru in Libya. Mentionez ca aici nu primim diurna, primim 3 mese/zi si cazare, si la 2 saptamani echivalentul a 90 USD cu titlul de avans, deductibili din salariul de 1500 USD. Vreau sa plec in CO, concediu pe care nu vor sa mi-l acorde, dar am primit un raspuns ce-mi garanteaza legal acest drept, dar am o problema! La intoarcere, exista posibilitatea ca angajatorul sa ma plateasca conform contractelor, ce insumate inseamna 800 USD. Din moment ce nu primesc diurna, imi puteti spune daca o pot solicita si care este cuantumul pentru Libia?

Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
stefanpaul1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 18 Mai 2013
Art.44 C.mun. prevede :
...
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

art.5 din HG nr.518/1995:
(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. în străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.
...

Diurna pentru Libia este :
diurna legala externa/zi - pentru tari UE: 38 euro x 0,75 x 1,15 x 1.08x 1,074 = 35,2 euro/zi,

diurna maxima deductibila fiscal/zi pentru tari UE: 38 euro x 0,75 x 1,15 x 1,08 x1,074 x 2,5 = 88 euro/zi.
Va multumesc pentru raspuns !
Ultima mea intrebare este:
Din acea diurma de 35,2 euro/zi, imi pot imputa banii pe mancare, cazare sau orice alte cheltuieli?
Multumesc !
Din diurna nu va pot imputa dvs nimic, sunt banii dvs . Diurna= Sumă de bani, plătită cuiva de către întreprinderea sau instituția unde lucrează, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, făcute în interes de serviciu într-o deplasare (delegație) în altă localitate.

Afara de diurna, trebuie sa vi se asigure cheltuielile de transport si cazare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale maralecs_1968 maralecs_1968 care este diurna zilnica a unui sofer profesionist care lucreaza m ai mult de 30zile in comunitatea europeana???care este salariul minim al unui sofer ... (vezi toată discuția)
Diurna externa rogosz_radu rogosz_radu poate o firma romano-olandeza sa declare o diurna mare de 35 euro pentru deducere din impozitul pe profit? (vezi toată discuția)
Care este diurna minima legala pt.germania ovidiu v muntean ovidiu v muntean Buna, Poate,o clauza a CCM al unei companii sa incalce o prevedere legala si prevederile CCM national?In speta,diminuarea diurnei de la 35 euro/zi la 15 ... (vezi toată discuția)