avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare amenda radar

Buna ziua . azi am fost prins de radar , nu cu mult dar asta e. PV a fost completat de un agent , iar viteza a fost constatata de un alt agent care era pe masina cu radar . Din ce am citit pe net , conform Ordonantei 2/ 2001 , agentul de pe masina cu radar este cel care trebuie sa scrie PV deoarece el a constatat , nu de altul , celalalt fiind doar informat . Doresc sa stiu daca pot contesta pe baza acestei Ordonante acel PV deoarece erau foarte aroganti , au vrut sa-mi ia talonul pentru o indoitura cat jumate de deget de pe bara , apoi cand le-am spus ca vreau sa scriu ceva la observatii cu greu m-au lasat iar unul care s-a recomandat comisar imi spunea ca daca vrea imi ia talonul pentru trei puncte de rugina cat buricul degetului . Aveam asigurare rovigneta revizie , nu stiau de ce sa se lege . Multumesc .
Verificati daca ordonanta prevede acest aspect cu titlu obligatoriu sau cu titlu de recomandare.Si daca ordonanta va indreptateste puteti face plangere impotriva procesului verbal de contraventie.Tineti cont de faptul ca, plangerea d-voastra trebuie dovedita.Cine nu are probe e echivalent cu a nu avea dreptate.Exista si prezumtia de veridicitate a procesului verbal de contraventie,deci d-voastra aveti obligatia sa dovediti contrariul.Weekend placut!
Buna seara , redau din ce am gasit pe net :
Cea mai grava greseala pe care o comit agentii rutieri este ca cel care te opreste si iti aplica amenda nu este si acelasi care te inregistreaza cu radarul.
Articolul 21 al Legii nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, prevede ca: „In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea".
Din interpretarea acestui text de lege, reiese obligatia pentru agentul constatator (operatorul radar) de a fi acelasi care aplica si sanctiunea, prin proces-verbal. In practica, agentul care te trage pe dreapta si completeaza procesul-verbal, nu a constatat nimic, ci doar i s-a comunicat prin statia-radio o presupusa viteza de catre un coleg care opera un radar undeva in urma. Procedura e profund ilegala. Norma de Metrologie Legala nr. 021-05 stipuleaza la articolul 4.2. ca „Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati", precum si la articolul 4.4: „Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere, daca nu sunt respectate cerintele art. 4.1...4.3".
Substituirea agentilor reprezinta prin urmare un caz de nulitate absoluta a procesului-verbal. O data pentru ca cel care a constatat contraventia ia de bun ce zice un coleg, si a doua oara pentru ca nu are calitatea de „operator radar". In concluzie, puteti mentiona aceste aspecte in procesul-verbal.

Ce parere aveti , am sau nu sanse ?
Aveti sanse in situatia in care in continutul PV sunt mentionate datele agentului X ,iar autorizatia de operator radar este emisa pe numele agentului Y
pct. 4 din Norma de metrologie legala NML 021-05 a fost abrogat prin Ord. nr. 187/2009

[ link extern ]
Am incercat sa aflu despre ce este vorba cu acel pct.4 , nu regasesc nici o informatie despre agentul de pe masina cu radar si cel care completeaza PV . Deci itrebarea este , mai este in vigoare acest aspect legat de agent de pe radar si cel care completeaza PV ? Poate deveni NUL in acest caz PV ?

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal soringr soringr Buna ziua, Revin cu cateva detalii din procesul verbal al agentului constatator: In ziua de 28.02.2017 ora 17:19 locul DN 15 Localitatea Savinesti, \" A ... (vezi toată discuția)
Contestatie pt verificarea metrologica mikutzaaa20 mikutzaaa20 buna! duminica pe data de 21 mi-a fost retinut permisul pt viteza,era restrictie d 50 si eu aveam 104.fiind incepatoare si avind permisul p 8 luni nu am stiut ... (vezi toată discuția)
Sanse de a castiga o contestatie clncsm clncsm Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, nemaiavand de-a face pana in prezent cu nici un fel de proces. Am fost surprins de o camera radar fixa, depasind viteza ... (vezi toată discuția)