1. Legea nr 202/2002, art.10 alin.7 : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
3. Daca locul de munca a fost desfiintat, atunci nu se poate trece peste interdictia prevazuta de art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 ...
Potrivit acestor dispozitii , de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
4. Incalcarea legii poate face obiectul unei actiuni in justitie .. instanta competenta fiind Tribunalul in raza careia aveti locul de munca sau domiciliu.
Actiunea se va depune in termenul de prescriptie prevazut de lege pentru situatia respectiva, concediere sau refuzul de a va primi la munca etc.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Mai am o intrebare: daca s-a modificat organigrama, asta inseamna ca firma s-a reorganizat juridic?
Daca trebuie sa asigure un post echivalent, trebuie sa ofere si toate beneficiile avute inainte de intrare in CCC? Gen salariu, asigurare medicala, masina de serviciu etc?
Este un fel de a spune ca s-a reorganizat judiciar. Intr-adevar, postul echivalent este postul care are aceleasi conditii - salariu, bonusuri etc. - ca si postul detinut anterior intrarii in CCC
Conf art 3 pct 20 Lg 85/2006 "reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor.
Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat:
a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului".
Modificarea organigramei nu are nici o legatura cu institutia "reorganizarii judiciare". Angajatorul isi poate modifica organigrama, poate desfiinta posturi, departamente oricand considera ca acesteia nu mai sunt necesare desfasurarii activitatii firmei dar si pentru maximizarea profitului.
Post echivalent se refera la studii si salariu, in general. Daca in firma se negociaza pachete salariale care includ si alte beneficii pe langa salariu, atunci pot fi luate in considerare cand se ofera un post echivalent.
Inca o intrebare: daca ma intorc inainte de perioada de 1 an si beneficiez de stimulentul de insertie, angajatorul poate sa-mi desfaca contractul de munca in perioada in care primesc stimulentul? Daca da, in ce conditii? Multumesc frumos!