avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reluarea activitatii dupa CCC la un angajator in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reluarea activitatii dupa CCC la un angajator in insolventa

Buna ziua,

Pe 16 oct trebuie sa ma intorc la serviciu, dupa concediul de crestere copil (dupa 11 luni, asa cum prevede legea).

Angajatorul este in insolventa si m-a anuntat ca nu ma poate tine. Ma va primi caci este obligat, dar ma va concedia a doua zi, deci voi sta in preaviz.

Din ce m-am documentat, angajatorul nu ma poate concedia decat in cazul unei reorganizari judiciare, asa ca l-am intrebat daca e in reorganizare si mi-a raspuns ca insolventa = reorganizarea.

Are dreptate?

Va copiez mai jos explicatiile pe care le-am primit de la angajator:

Procedura de “reorganizare” judiciara este procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea achitarii datoriilor acestuia,conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat:
(a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
(b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
(c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
Diferente

Procedura insolventei este o procedura “umbrela” care include si procedura de reorganizare si/sau pe cea de faliment. Prin urmare, relatia dintre celelalte doua sub-proceduri (faliment si reorganizare), pe de o parte, si procedura insolventei, pe de alta parte, este cea de la parte la intreg.

Astfel, in cazul in care o societatea este in stare de insolventa, cu privire la aceasta se deschide “procedura insolventei”.

Dupa momentul deschiderii acestei proceduri de insolventa urmeaza, de regula, o perioada de timp (denumita “perioada de observatie”) in care administratorul judiciar analizeaza situatia juridica si patrimoniala a societatii pentru a determina daca sunt perspective reale pentru salvarea
societatii, pe baza unui plan de reorganizare, sau, dupa caz, daca societatea trebuie lichidata, deoarece aceasta nu mai poate fi revitalizata.

Dupa finalizarea analizei de catre administratorul judiciar, creditorii societatii vor decide (a) daca se va incerca salvarea societatii, prin reorganizare judiciara, sau (b) daca se va trece la lichidarea societatii.

In cazul in care se aproba reorganizarea societatii, procedura insolventei va intra intr-o noua etapa, si anume, in faza de “reorganizare judiciara”. Desi cu privire la aceasta faza, legea foloseste expresia de “procedura de reorganizare”, putand crea impresia ca aceasta ar fi o procedura distinct de cea de “insolventa”, in fapt, asa cum a fost aratat mai sus, aceasta “procedura de reorganizare” reprezinta doar o etapa din cadrul “procedurii de insolventa”.

In cazul in care nu se aproba reorganizarea societatii sau, dupa caz, desi se aproba o astfel de reorganizare, aceasta esueaza, societatea va intra in faza de “faliment”. La fel ca si in cazul “reorganizarii”, legea foloseste denumirea de “procedura” de faliment, creand impresia ca aceasta este o procedura diferita de cea de insolventa. Cu toate acestea, “falimentul” reprezinta doar o faza, posibila, dar nu obligatorie, a “procedurii de insolventa”.

Prin urmare, in cazul in care o societate este in faliment, putem spune ca aceasta este in insolventa, insa reciproca nu este valabila; daca o societatea se afla in procedura de insolventa nu inseamna neaparat ca aceasta este si in faliment, dimpotriva, este posibil ca societatea respectiva sa se afle in faza de reorganizare si sa “scape” cu succes din procedura de insolventa.

Cel mai recent răspuns: iulianaps , utilizator 17:04, 13 Octombrie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Multumesc pentru raspuns.

Angajatorul mi-a oferit un alt loc de munca, dar deloc echivalent cu cel avut anterior, adica sub nivelul meu de pregatire si specializare si pe un salariu mult mai mic.

Cum pot sa ma "apar". Ce pot face in momentul in care imi vor aduce la cunostinta decizia de concediere?

Multumesc,
1, Ii aratati prevederile legale mentionate mai sus.

2. Legea mentioneaza clar ca, revenirea se face la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Legea nr.202/2002
art.37
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
....
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
....

In conditiile in care angajatorul nu respecta art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si/sau la ITM.
1. Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.

2. Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde preavizul prevazut in CIM (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Va multumesc mult!
Asa voi face. Sper sa am partener de discutie.

Ei mi-au spus deja ca stiu ca au obligatia de a ma primi, dar invoca insolventa.

Ma vor primi, deci ma vor reincadra pe postul detinut anterior, dar ma vor concedia a doua zi, pe motiv de restructurare post, din cauza insolventei.

Asa m-au anuntat... :(

Alte discuții în legătură

Concediere la intoarcere din concediu crestere copil de 1 an ContSters316049 ContSters316049 Buna seara, Pot fi concediata la intoarcerea din concediu crestere copil de 1 an? La lege spune ca este interzis cu exceptia reorganizarii judiciare sau a ... (vezi toată discuția)
Drepturile salariatei la intoarcerea din cic Dany57 Dany57 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie. In septembrie 2012 am nascut si am ales sa stau acasa 1an. Am avut astazi o discutie cu ... (vezi toată discuția)
Concedierea unei mamici al carei sot este in concediu de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani. sanghe2100 sanghe2100 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa in clarificarea urmatoarelor aspecte: 1. In cazul in care o doamna se intoarce la serviciu imediat dupa concediul de ... (vezi toată discuția)