In septembrie 2012 am nascut si am ales sa stau acasa 1an.
Am avut astazi o discutie cu angajatorul si mi s-a comunicat urmatorul lucru: firma a trecut printr-un proces de reorganizare si incepand cu 1 iulie 2012 au hotarar sa-mi desfiinteze postul (manager de marketing). Acum la reintoarcerea mea, mi-au spus ca ma mai tin o luna pe vechiul post si cu vechiul salariu (luna de reintegrare), apoi mi se va propune postul de asistent director si reducerea salariului la jumatate. Au dreptul sa faca acest lucru?
In continuare mi-au spus ca cel mai bine ar fi sa incheiem colaborarea de acum, pentru ca nu mai sunt dorita in cadrul firmei.
In raportul de reorganizare scrie ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca, pe toata perioada cat am ocupat aceasta functie, in urma repetatelor evaluari, am avut rezultate nesatisfacatoare. Am 10 ani vechime in firma si 3 pe post. In 2 din cei 3 ani, am obtinut calificativul B (bine) la evaluari, am primit prime de performanta, am fost propusa de actualul director general drept angajatul anului... In anul precedent nasterii copilului mi-au acordat M (care inseamna ceva de genul:mediu, cu un pic de efort ajunge la standard).
Imi este clar ca vor sa scape de mine, insa in raport sunt scrise numai magarii si as dori sa stiu ce drepturi am.
1. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Multumesc frumos pentru raspuns. Ei imi dadusera de inteles ca daca mi-au desfiintat postul, nu mai au nici o obligatie sa ma primeasca inapoi si sa zic "saru' mana" ca m-ar mai primi o luna, apoi imi ofera un post de "Doamne ajuta". Sa inteleg ca nu au dreptul sa faca asta si in caz de desfiintare de post sunt obligati sa-mi ofere ceva echivalent?
Ei mi-au spus clar ca este de dorit sa nu mai revin, sa-mi dea 2-3 salarii compensatorii pentru care sa zic multumesc si sa incheiem prin acordul partilor. Intr-un asemenea mediu de lucru nici eu nu imi mai doresc sa revin, dar daca plec, macar sa-mi pot negocia plecarea si sa cer ceea ce mi se cuvine.
Ma scuzati ca insist, insa nu imi sunt clare anumire aspecte. Dvs imi spuneti ca sunt obligati sa ma primeasca pe vechiul post, sau pe unul echivalent, insa din alin.(4) de mai jos eu inteleg ca ma pot concedia pentru ca postul mi-a fost desfiintat ca urmare a unei reorganizari. Sau ma insel?
OUG 111/8.12.2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in MO 830/2010
Art. 25. –
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Este vorba despre reorganizarea judiciara. Reorganizarea judiciara este procedura prevazuta de Legea nr. 85/2006 ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor.
Unele instante de judecata au admis ca, concedierea ca urmare a restructurarii posturilor