avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale ilegale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale ilegale

Buna ziua.
Am fost angajata la o mare firma de distributie din Romania, pe un post de achizitor.
Salariul negociat la interviu, si cel asupra caruia am cazut de acord era de 1300 RON net, insa la semnarea contractului scria 1300 RON brut, propunandumi-se ca diferenta de pana la 1300 net sa imi fie platita drept bonus.
Mergand pe incredere, am semnat contractul. Dupa 3 luni am decis sa nu imi mai prelungesc contractul. In ziua de salar constat in fata bancomatului o retinere a ”bonusului” din cauza unei presupuse greseli facute de mine.
Iar superiorii mei atat de benevoli nu au considerat ca ar fi corect macar sa imi dea de stire...
Conform Art. 169

(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Iar conform Art. 248

(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:

c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

Insa aici piedica mea este in contractul semnat, care, desi pe nedrept le da o pozitie favorabila.
Intrebare: Daca eu pot face dovada ca salariul meu negociat net este altul decat cel inscris in contract, situatia se poate schimba?

Va rog, daca aveti cunostinte in domeniu astept parerile si sugestiile dvs.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Monica1309, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 19 Mai 2013
Diferenta de bani pe care trebuia s-o primiti ca si bonus era prevazuta intr-un act aditional la c.i.m. sau in c.i.m.?
Nu, nu era prevazuta nicaieri...
In acest sens, va fi foarte greu sa recuperat diferenta de bani.
Asa ma gandeam si eu.
Desi nu doar diferenta de bani ma nedreptateste - ci mai ales faptul ca mi s-au retinut drepturile de a fi instiintata de retinerea din salar si implicit de a o putea contesta.
Cand i-am confruntat cu ceea ce au facut, au sustinut ca ei au retinut un ”beneficiu” pe care ei considerau ca nu il merit. - Cata nerusinare.
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la retinerea nelegala aveti cale actiunii in instanta pentru a va recupera banii retinuti ilegal de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertisment scris art247-248 ali.1 lit.a mariusastra mariusastra Salut mi am o intrabare la un avertisment primit la art 247-248 alin.1.lit.a daca am primit avertismnetul la art 247-248 alin.1 lit .a tin sa mentionez lit ... (vezi toată discuția)
Restituire bonus pe 6 luni prin oprire din salariu. este legal ce vrea să facă angajatorul? Mugureatz1 Mugureatz1 Buna ziua , Intampin o situatie in care angajatorul vrea sa imi recupereze retroactiv pe ultimele 6 luni bonusul din vanzari din realizarea targetului pe ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca boban81 boban81 buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu ... (vezi toată discuția)