avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu mai merge asa bine.Fara a avea un motiv intemeiat de a ma da afara ,a inceput sa ma ameninte cu desfacerea contractului cu litera i'.In urma cu trei zile a facut un inventar inopinant si dupa spusele lor as fi iesit cu 1500 ron lipsa.A venit imediat cu un proces verbal de constatare a lipsei din gestiune si cu o decizie de imputare a lipsei,un angajament de plata prin care sa-mi opreasca lunar din salariu cate 215 lei pana la achitarea sumei.Salariul meu net este de 649 lei din care 200 lei se duc pe naveta zilnica. dar niciodata nu am luat salariul net in mana pe motiv ca nu mi-am realizat salariul.Vreau sa stiu daca este legal ceea ce face . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: boban81 , utilizator 19:35, 22 Iulie 2014
Nu este legal, nici angajamentul de plata si nici decizia de imputare nu constituie titluri executorii si,prin urmare, in baza acestora nu se pot face retineri.

art.169 C.mun
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

sau

art.254 C.mun.
...
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Vreau sa fac contestatie la tribunal pentru ca cheile de rezerva care se afla in biroul administratorului au fost desigilate si puse in alt plic stampilat dar fara semnatura angajatilor asa cum erau pana acum.Asa ca lipsa li se poate datora.
Contestatie nu aveti la ce sa faceti decat daca va actioneaza angajatorul in instanta pentru a recupera acel prejudiciu.

Sau

Daca va retine o suma din salariu, atunci il actionati dvs in instanta pentru recuperarea sumelor retinute nelegal.
acum pot sa-ldau in judecata pentru ca mi sa retinut din salariu cu o chitanta dar nu si pe statul de plata?
Cum cu o chitanta vi s-au retinut banii?

Alte discuții în legătură

Lipsa marfa in inventar s_marty s_marty buna ziua am muncit la o firma in care una dintre activitatile mele era si aceea de gestionar. am semnat un act pentru a fi instiintat de aceasta activitate. ... (vezi toată discuția)
Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Retineri salariati Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua La societatea la care lucrez, un salariat a distrus un retroproiector. Acesta a recunoscut fapta si este dispus sa plateasca valoarea lui. S-a ... (vezi toată discuția)