avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariati

Buna ziua

La societatea la care lucrez, un salariat a distrus un retroproiector.
Acesta a recunoscut fapta si este dispus sa plateasca valoarea lui. S-a intocmit o Nota de constatare pagube si el a semnat un Angajament de plata.
Apare insa situatia confuza, daca acesti bani trebuie retinuti pe stat (avand in vedere art. 169 CM) sau salariatul ii poate plati direct la casieria societatii.
Cum pot fi retinuti pe stat, neavand hot. judecatoreasca? Pareri impartite intre contabilitate si HR!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 6 Februarie 2013
Parerea mea este ca in nici un caz nu se pot face retineri din salariu pe statul de plata (169(2)) ci doar plata direct la casierie in rate sau suma totala asa cum s-a convenit in acel angajament.
Banii pot fi retinuti pe statul de plata .. chiar se practica aceasta metoda .. nu exista niciun text de lege care sa interzica asa ceva.

Art.254 C.mun. :
.....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Pai doamna de la HR invoca art. 169 (2) din Codul Muncii si spune ca legea interzice si nu poate retine pe stat. Iar. art. 254 nu specifica cum se recupereaza efectiv, decat ca se face prin acordul partilor.
Ar mai exista situatia ca salariatul sa faca cerere ca aceasta suma sa-i fie retinuta pe stat?
Strict prin prisma art. 169(2) din Codul Muncii fiindca nu exista o "hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila" am facut remarca de mai sus, cu atat mai mult retinerile din salariu se fac numai pe statul de plata.
Explicatii doamnei de la HR sa citeasca intreg Codul Muncii .. art.254 alin.3 C.mun. da posibilitatea sa se recupereze prin acordul partilor un prejudiciu in valoarea de maxim 5 salarii minime brute

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala ludeea ludeea Conform art 254 alin 3 din Codul Muncii in baza unei note de constatare si dupa evaluarea pagubei se poate recupera prejudiciul cauzat de angajat cu acordul ... (vezi toată discuția)
Avem un angajat care a făcut, din neglijență, o pagubă de aproximativ 1000 de lei. cum putem recupera suma pe cale legală? Katiusha Katiusha Am o nelamurire, avem un angajat ce a facut din neglijenta o paguba firmei de aprox 1000 lei. Angajatul isi recunoaste vina, cum putem recupera pe cale legala ... (vezi toată discuția)
Oprire pe diurna BENIAMINMUNTEAN BENIAMINMUNTEAN AM PRIMIT AMENDA PENTRU ROVINIETA .,DATORITA ACESTUI FAPT MI-SA RETINUT DIURNA DE 1100 E PE LUNA APRILIE .ESTE LEGAL? DACA NU CUM POT SA-I RECUPEREZ ? ... (vezi toată discuția)