avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa marfa in inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa marfa in inventar

buna ziua
am muncit la o firma in care una dintre activitatile mele era si aceea de gestionar.
am semnat un act pentru a fi instiintat de aceasta activitate. prin semnarea actului mi s-a adus la cunostinta ca mi se opreste o anumita suma de bani din salariu pentru aceasta gestiune. suma oprita nu apare pe fluturasul de salariu.
gestiunea firmei este tinuta de catre 3 pers care au aceleasi atributii ca mine si au semnat acelasi rand de acte.
s-a facut un inventar si a rezultat marfa in valoare de X ron. aceasta suma este mai mare decat garantia cumultata pe toata perioada de timp in care am avut un contract cu ei.
nu s-a semnat nimic intre mine si angajator decat o cerere de demisie in care se specifica "cu acordul partilor"
intrebarea mea este urmatoarea:
firma respectiva are voie sa imi opreasca salariul sau un anumit procent din el daca eu nu am semnat nici un angajament de plata sau o dispozitie de plata pentru suma rezultata in urma inventarului?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 15 Noiembrie 2011
In cazul unei lipse din gestiune in urma inventarierii nu vi se poate retine nici o suma din salariul, decat cu acordul dumneavoastra in limita a trei salarii prin semnarea unui angajament de plata.
Pt orice alte sume pt care angajatorul nu are acordul dumneavoastra nu se va putea retine nici o alta suma decat in baza unei hotarari judecatoresti
Potrivit art. 169 din Codul muncii , nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Retinerea prejudiciilor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat pe baza unui titlu executoriu.

De asemenea, potrivit art.254 C.mun. avem:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca boban81 boban81 buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)