la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe numele fiecaruia cu suma care i revine. care este procedeul legal de recuperare a pagubei?
[i]de la fiecare angajat, dar care au si calitatea de gestionar, nu?Banuiesc ca nu se imparte debitul la toti salariatii din firma.Conform Codului muncii, "...Art. 254. - (1) Salariaþii rãspund patrimonial, în temeiul normelor ºi principiilor rãspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina ºi în legãturã cu munca lor.
(2) Salariaþii nu rãspund de pagubele provocate de forþa majorã sau de alte cauze neprevãzute care nu puteau fi înlãturate ºi nici de pagubele care se încadreazã în riscul normal al serviciului.
(3) În situaþia în care angajatorul constatã cã salariatul sãu a provocat o pagubã din vina ºi în legãturã cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notã de constatare ºi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul pãrþilor, într-un termen
care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicãrii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul pãrþilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Factura nu are nicio legatura cu prejudiciul cauzat .. in baza acesteia nu se pot face retineri din salariu si nici nu constituie titlu executoriu ...
art.255 C.mun. prevede >
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei. (2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
Decizia de imputare
bubu.g
Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)