avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata ore suplimentare si de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata ore suplimentare si de weekend

Buna ziua,

In perioada oct 2011 - mai 2013, am lucrat ca si asistent vanzari intr-o companie de retail. In toata aceasta perioada, lucram un weekend, iar urmatorul era liber. Media de ore lucrate intr-o saptamana era de 45 ore. Inventarele care se faceau si la care ieseau lipsuri, erau achitate de angajati. Acestia achitau sumele lipsa din inventar prin oprirea sumelor estimate de angajator, la fiecare salariu pana se achita intreaga suma. Daca la inventar era lipsa 10 000 lei , iar firma avea 20 de angajati, acestora li se oprea in total suma de 500 lei de angajat. Orele lucrate in weekend erau platite normal. Este in regula sa se opreasca inventarul din banii angajatilor, sa se lucreze 45 ore / saptamana si orele de weekend sa fie platite 1:1 ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 7 Martie 2016
au trecut cam multi ani. cu exceptia pretentiilor din lunile martie-decembrie 2013, actiunea e prescrisa.

legat problema in sine, depinde ce ati semnat. daca ati semnat angajament de plata, e legal. bine, si aici e de discutat pe limita maxima a angajamentului.
la fel, daca a existat o procedura disciplinara si v-a sanctionat cu reducerea salariului, e legal.

si mai exista o variantia: n-a facut niciuna si alta, dar in fiecare luna ati semnat ca ati primit suma intreaga, iar in realitate v-a retinut prejudiciul. e nelegal, dar o sa aveti probleme in materie probatorie
Cu excepția a ceea ce este prescris,

Legea nr 53/2003

Răspunderea individuală/solidară pentru lipsă la inventar:
Articolul 255
(1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.

Munca suplimentară

Articolul 120
(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Articolul 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Articolul 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Articolul 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Nu este legală reținerea din salar a pagubelor, ci trebuie plătită de bună-voie de salariat în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive și executorii :

Articolul 254
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Articolul 169
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Sarcina probei:

Articolul 272
Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
cismasu, utilizator
1. Pentru munca in zilele de repaus saptamanal , salariatul beneficiaza cumulativ de :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, angajatorul are la indemana urmatoarele solutii:
- acordul partilor
- actiunea in justitie

3. Pentru retinerile nelegale puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.


Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in weekend RuxandraLarisa RuxandraLarisa Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de ... (vezi toată discuția)
Compensarea orelor suplimentare in timp liber buna ziua, va rog ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 COMPENSAREA ORELOR SUPLIMENTARE IN TIMP LIBER Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie: Cat este timpul liber care ar trebui sa i se acorde ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)