avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog, un sfat!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog, un sfat!

Problema in mare sta cam asa: Un apartament cu 2 proprietari ( bunica 63 %, nepotul 37%). Bunica isi vinde partea unei terte persoane, fara acordul sau instiintarea nepotului. Acesta afla mult mai tarziu, dupa aproape 1 an de acest lucru. Bunica sta totusi in apartament in continuare, de unde cam trag concluzia ca si-a vandut partea cu clauza viagera. Nu stiu inca daca si acea terta persoana locuieste acolo. Intrebarile mele sunt: este legal ca aceasta vanzare sa se faca fara instiinarea nepotului? Care sunt procedurile pentru a iesi din aceasta indiviziune si a-si lua nepotul banii pe partea sa din apartament?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: crixtina , utilizator 21:19, 10 Martie 2009
este perfect legal, intrucat si-a vandut cota sa ideala. modalitate de iesire din indiviziune este partajul. persoana care va trebui chemata in instanta este cumparatorul cotei ideale.
Nepotul in momentul de fata se poate instala intr-o camera, fara sa existe probleme legale? Si in caz ca acea persoana (cumparatorul) nu doreste sa cumpere cealalta parte a apartamentului, ce se intampla in acest caz? iar daca vrea sa cumpere, cum se stabileste pretul? Se evalueaza apartamentul sau la valoarea pietei?

Multumesc inca o data!
Nepotul poate sa locuiasca linistit in apartament, intrucit detinind o coat ideala de proprietate nu il poate impiedica nimeni. Modalitatea de partaj se poate conveni intre cei doi coproprietari, fie prin act notarial, fie pe cale judecatoreasca. In situatia in care apartamenul nu se poate partaja in natura, adica sa se atribuie fiecarui coproprietar o parte echivalenta cotei sale de proprietate, el poate fi atribuit coproprietarului care il solicita, acesta fiind obligat apoi la plata unei sulte, calculate la valoarea de piata a bunului. Daca nici unul din coproprietari nu cere bunul, atunci acesta poate fi vindut urmind ca cei doi coproprietari sa se indestuleze proprortional cu cota detinuta din pretul obtinut.
As mai avea o intrebare.....Putea bunica sa iasa din indiviziune, fara acordul/participarea/instiintarea nepotului? Cert este ca un contract de vanzare cumparare legal doar pe o parte din suprafata, nu se poate face fara indiviziune, dar nepotul nu a fost anuntat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Cum poti vine o coproprietate? dia_moni dia_moni Situatia este in felul urmator: doi frati au cumparat o proprietate care nu poate fi divizata sau impartita din difetite motive,spatiu,arhitectura ect.; unul ... (vezi toată discuția)