Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
la o institutie bugetara, in urma unui control se constata un debit nerecuperat ce dateaza din anul 2007. La acest debit organul de control a calculat penalitati si dobanzi, conform disp. C. fiscal pana la data intocmirii raportului de control, respectiv data de 10.05.2013, stabilinda drept masura ca debitul sa fie recuperat de la persoanele care se fac vinovate de nerecuperarea debitului. Aceasta masura, apreciez ca nu este legala, intruct daca debitul s-a prescris in 2010 , penalitatile si dobanzile trebuiau calculate pana in 2010, intrucat potrivit principiului accesorium sequitur principalae, soarta debitelor accesorii urmeaza soarta debitului principal. Va rog sa ma lamuriti daca organul de control a procedat corect sau daca nu este necesar sa formulam o contestatie la cele stabilite de organul de control.
La prima vedere ar fi oportună contestarea celor stabilite de organul de control, dar ca să primiţi un răspuns util trebuie să prezentaţi mai multe detalii privind speţa dvs. Câteva întrebări care îmi vin în minte pentru a contura mai bine cadrul în care discutăm:
1. "Persoanele care se fac vinovate de nerecuperarea debitului" sunt funcţionari publici? (verificăm dacă le este aplicabilă Legea nr. 188/1999)
2. Care este instituţia bugetară despre care scrieţi? (verificăm dacă nu cumva există vreo prevedere specială privind acea instituţie)
3. Care este organul de control? (verificăm care sunt regulile pe care trebuie să le urmeze acest organ de control)
4. Despre ce debit nerecuperat vorbim? Care e natura lui?
Insolventa pfa
Ana Popescu
Buna ziua,
se poate cere direct intrarea unui PFA in procedura simplificata a insolventei respectiv in faliment daca aceasta detine datorii mari la ... (vezi toată discuția)