avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... creanta prescrisa in totalitate? Og 119
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

creanta prescrisa in totalitate? Og 119

am o speta pe Og119:
X firma imi cere mie Y firma din 2010 inca,sa i returnez un numar de 3 butelii reincarcabile (identificate cu cod de bare) si o suma de x lei chirie si penalitati pt acestea.Ii raspund de cateva ori ca nu le am si le am returnat deja (dar nu am p vb de primire cu care sa dovedesc asta) ci doar vorbele angajatului.

X introduce actiune in octombrie 2011 pe OG 119 in baza facturilor de chirie si penalitati pe care a continuat sa mi le emita nemaicerand insa si returnarea buteliilor. La primul termen depune facturi si p vb de predare primire datate aprilie 2008 (prescrise deci) ca dovada ca am primit acele butelii si deci le am.

Nu dispunem de o situatie clara pe coduri de bare deoarece nu a existat decat partial evidenta in acest fel.

Prin actiune imi cere practic suma adunata din octombrie 2008 incoace desi factura initiala de chirie dateaza de la inceputul lui 2008, si nu mai mentioneaza ca suma ar fi aferenta chiriei celor trei butelii si penalitatilor,ci doar faptul ca sunt facturi emise si neplatite.

avand in vedere ca au trecut mai mult de 3 ani de cand am primit acele butelii creanta nu este prescrisa ? si cum pot curge penalitati atunci ?
Cel mai recent răspuns: arrara , utilizator 13:55, 17 Ianuarie 2012
prescriptia nu impiedica perceperea de penalizari doar paralizeaza dreptul la actiune.
verificati daca termenul de prescriptie este implinit fata de data scadentei si nu a emiterii facturii. in plus, sa nu intervenit un motiv de intrerupere a prescriptiei cum ar fi recunoasterea debitului ( in general se folosesc corespondente comerciale ptr a dovedi ).
tocmai ca exista corespondenta comerciala ca am contestat debitul pe care am si depus o la dosar.Daca facturile initiale care pretindeau ca sunt neplatite sunt de fapt prescrise(inclusiv dupa calculul scadentei) se mai pot cere penalitatile ?
nu, penalizarile au aceeasi soarta ca si debitul principal.
de cerut poate sa ceara penalitati in instanta, pentru care se invoca de asemenea prescrierea. Pt facturile care sunt emise ulterior trebuie sa specifice pe ele reprezentand contravaloare ,, penalitati,, , in caz contrar faceti refuz la plata la factura respectiva, nu o recunoasteti si puteti mentiona in instanta ca nu v au fost comunicate aceste facturi pentru a putea formula un refuz la plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia datoriei emil6702 emil6702 Prescriptia dreptului de actiune pt recuperarea unui debit decurge de la data eliberarii ultimei facturi sau de la data cand aceasta este scadenta? Va ... (vezi toată discuția)
Penalitati facturi caldura ion damaschin ion damaschin Buna ziua, O asociatie datoreaza catre societatea furnizoare de utilitati o suma de bani destul de mare provenita din anul 2003. In 2009 aceasta firma a ... (vezi toată discuția)
Aplicare penalitati retroactive la un contract comercial Clau Clau Pentru un contract de chirie spatiu comercial incheiat in 2005 si valabil pana la 1.01.2012 pe parcursul caruia facturile emise de catre furnizor au fost ... (vezi toată discuția)