avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati facturi caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati facturi caldura

Buna ziua,

O asociatie datoreaza catre societatea furnizoare de utilitati o suma de bani destul de mare provenita din anul 2003. In 2009 aceasta firma a dat asociatia de locatari in judecata. Suma e constituita dintr-un principal si penalizari. Aceste penalizari sunt de 3 ori decat principalul. E legal? Daca semnezi factura de primire in care sunt sumele facturii curente si debitul restant, in proces e echivalentul insusirii debitului sau doar ca ai primit factura. Facturile au fost doar semnate fara sa se mentioneze pe ele acordul pentru suma inscrisa in document. In cat timp se prescrie datoria catre un furnizor?
De când incepe prescrierea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ion damaschin , utilizator 00:06, 31 Mai 2014
Preluarea facturilor pe baza de semnatura ,atesta ca asociatia de proprietari a intrat in posesia documentului emis de furnizorul de utilitati
Daca asociatia de proprietari ,apreciaza ca sumele impuse nu corespund realitatii,prin reprezentant legal=presedintele de asociatie are dreptul sa desfasoare acte si actiuni,
inclusiv in instanta de judecata
Termenul de prescriptie este de 3 ani
Termenul de prescriptie se intrerupe si se reia un nou termen cu ocazia emiterii oricarui act de executare
Pentru a verifica temeinicia calculari penalitatilor studiati contractul incheiat cu furnizorul de utilitati

ion damaschin a scris:
In 2009 aceasta firma a dat asociatia de locatari in judecata.

Pai spuneti-ne pana la capat. Ce s-a intamplat cu actiunea introdusa in instanta in anul 2009? Suntem in 2014. Poate ca exista o hotarare a instantei in acest interval de timp si asta lamureste lucrurile. Partile trebuie sa se conformeze hotararii judecatoresti.


Inca se judeca...si curg penalitatile. Poate sunt informat gresit. Dar, nu exista in legislatie ca penalizarile nu trebuie sa depaseasca principalul? Daca da, va rog sa-mi spuneti unde gasesc acest lucru?

Va multumesc!
Gasiti reglementarea penalizarilor in Legea 230/2007
Art. 49.(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Penalizarile nu trebuie sa depaseasca debitul de baza asupra caruia s-a calculat. Dar sunt cazuri cand penalizarile sunt mai mari decat restantele, de exemplu in situatuia cand proprietarul a achitat o parte din restante dar nu a achitat si penalizarile aferente acelor restante. Din dorinta de a face bine unele asociatii (administrator, presedinte) accepta sa incaseze de la un restantier in primul rand restantele fara penalizari si asa ajung restatele la zero iar penalizarile raman in suma intreaga, de exemplu.

Furnizorul de utilitati a calculat penalizari mai mari decat factura. Si de fiecare data de cate ori mergem sa platim ne stinge doar din penalitati care cresc din zi in zi. Eu am preluat asociatia de curând si trebuie cumva sa desfac itele. Va rog daca exista un articol in lege unde scrie ca penalizarile nu trebuie sa depaseasca principalul sa mi-l indicati. Am incercat sa ma inteleg si cu cei de la firma furnizoare de utilitati dar e imposibil. Ei vor sa le platesc doar din penalitatile uriase si nu vor sa-mi stinga din principal deloc. Am incercat sa le spun ca e ilegal dar ei i-mi flutura un contract semnat in care sunt stipulate negru pe alb penalitatile pe zi de intarziere. Eu acum incerc sa vad daca contractul e legal intocmit. La o factura de 1200 ron din 2010 deja am penalitati de aproape 4000 ron. Acesta e motivul pentru care intreb de existenta vreunui articol in lege care sa stipuleze ca nu au dreptul sa calculeze penalitati mai mari decat debitul. Ca altfel, contractul e clar, asociatia e buna de plata.

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii intretinere sig73 sig73 Buna ziua, Figurez in evidentele asociatiei cu o datorie restanta la intretinere de 3680 lei (calculata din 2006-2007 pana in prezent , desi intre timp am ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)