avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriere datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriere datorii intretinere

Buna ziua,
Figurez in evidentele asociatiei cu o datorie restanta la intretinere de 3680 lei (calculata din 2006-2007 pana in prezent , desi intre timp am facut plati regulate) si cu penalitati de 7850 lei (calculate din 2006-2007 pana in prezent ). Vreau sa ma ajutati si sa imi spuneti daca parte din sumele acestea nu trebuiau prescrise. De asemenea va rog sa ma ajutati cu calculul penalitatilor, care am inteles ca sunt de 0.15 % pe zi.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 01:32, 15 Martie 2016
Prin efectuarea de plati ati intrerupt termenul de prescriere.
Solicitati presedintelului AP sa va prezinte situatia restantelor defalcate pe penalitati si modalitatea de calcul.
Numai instanta de judecata se poate pronunta daca a intervenit termenul de prescriptie drept de executare silita debite
Penalitatile in cadrul asociatiilor de proprietari,legal sunt prevazute sa aibe valoarea de maximum 0,2%/zi intarziere,asociatia de proprietari putand hotari si aplicarea de valori mai mici-ca in cazul dv
Cuantumul penalitatilor nu poate depasi debitul principal. Adica daca aveti de dat 300 lei pentru luna X, curg aceste penalitati pana la maxim 300 lei, indiferent cate zile de intarziere aveti pt luna respectiva.

trebuie urmarit cum s-a facut imputatia platii. pentru ca ati facut plati partiale, ce scrie pe chitante?
in mod normal se imputa penalitatile, apoi creantele in ordinea vechimii lor.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
Mihaela Enache, Avocat
Sumele restante mai vechi de 3 ani pot fi prescrise de instanta.
Acum, intreb si eu: o fi bine?
Cine suporta acele sume daca dumneavsotra nu le veti mai suporta?
E bine de anulat unele penalizari, dar datoria e datorie ...
amvirdan a scris:

Sumele restante mai vechi de 3 ani pot fi prescrise de instanta.
Acum, intreb si eu: o fi bine?
Cine suporta acele sume daca dumneavsotra nu le veti mai suporta?
E bine de anulat unele penalizari, dar datoria e datorie ...

discutabil daca sunt prescrise intrucat dumnealui a facut plati partiale. Platile partiale intrerup prescriptia.

Sfatul meu e sa mergeti la administrator, sa faceti o cerere in care sa solicitati sa vi se elibereze o adeverinta din care sa rezulte cuantumul creantei datorate, defalcate pe luni/ani - debit principal/penalitati.

Alte discuții în legătură

Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)
Penalitati facturi caldura ion damaschin ion damaschin Buna ziua, O asociatie datoreaza catre societatea furnizoare de utilitati o suma de bani destul de mare provenita din anul 2003. In 2009 aceasta firma a ... (vezi toată discuția)
Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)