avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil al doilea copil (la primul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil al doilea copil (la primul a luat tatal)

Buna ziua,
Avem un copilas in varsta de 11 luni, si urmeaza ca sotia sa nasca al doilea copil in luna septembrie ( primul copil va avea la momentul respectiv varsta de 1 an si 3 luni). Pentru primul copil, cel care a luat indemnizatie de crestere a copilului a fost tatal ( valoarea indemnizatie este de 600 ca urmare a faptului ca tatal este student). As dori sa stiu daca pentru al doilea copil poate sa fie mama cea care va lua indemnizatia de crestere a copilului ( probabil tatal va inceta sa mai primeasca pentru primul copil). Daca mama poate lua pentru al doilea copil, puteti sa-mi spuneti daca ea va decide sa opteze pentru un an care e valoarea indemnizatiei? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: benlungu , utilizator 14:48, 20 Mai 2013
1. - Valoarea indemnizatiei lunare pentru concediu crestere copil (CCC) este aceeasi indiferent ca optati pentru CCC pana la 1 an sau pana la 2 ani.
- Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Nu puteti sa primiti amandoi parintii, in acelasi timp, cate o indemnziatie pentru CCC pentru copii diferiti.

3. - Eu v-as recomanda ca pentru al doilea copil sa faca actele tot tatal pentru ca pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana intra in CCC2 va mai primi inca 600 lei lunar.
- Dupa aceea face mama cerere sa intre in CCC2, in continuare.
Eu ( tatal) primesc acum o indemnizatie cu valoarea de 600 de ron, Chiar daca asa mai putea lua inca 600 de ron daca decid sa depun tot eu dosarul, suma ar fi mai mica decat daca ar depune sotia, deoarece venitul ei pe ultimele 12 luni iar permite sa primeasca valoarea maxima pe perioada de 1 an, anume 3400 ron ( si eu evident sa nu mai primesc). Doream sa stiu daca:
1- daca este posibil sa depuna ea dosarul pentru indemnizatie ( si eu sa nu mai primesc)
2- daca trebuiesc facute in acest sens demersuri speciale
3- daca ea depune dosarul va putea primi 85% din veniturile realizate de ea in ultimile 12 luni sau va primi tot 600 de ron cat am primit eu?
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
benlungu, utilizator
1. - Dvs. puteti sa renuntati la indemnizatia pentru CCC1 in momentul in care mama va solicita indemnizatie pentru CCC2.
- Faceti o cerere catre Agentia Judeteana pentru Plasti si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatiile pentru CCC.
- Pentru orice nalamurire va puteti adresa oricand AJPIS, chiar si pe e-mail.

2. Mama copilului nu va poate primim indemnizatia pentru CCC1 in locul dvs. daca nu indeplinea conditiile legale adica in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aiba venituri profesionale sau perioade asimilate (cum ar fi studenta la zi).

3. Indemnizatia pentru CCC2 (deci pentru al doilea copil), luat de mama, se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar:
- nu mai mult de 3400 lei daca opteaza pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mult de 1200 lei daca opteaza pentru CCC2 pana la 2 ani.
Va multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere al doilea copil GheOana GheOana Buna ziua! Sunt studenta si am nascut pe 15 martie 2015. Beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului pana in martie 2017. Acum sunt din nou insarcinata. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil New_lexa New_lexa Buna ziua, Eu am fost in CCC pana in mai 2012, am revenit la serviciu si in decembrie 2012 am nascut cel de-al doilea copil! Cum mi se va calcula indemnizatia ... (vezi toată discuția)