avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Despre drepturi de autor și drepturi conexe - ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Despre drepturi de autor și drepturi conexe - acord utilizare propria imagine

In cursul anului 2010,am cunoscut-o si ulterior m-am imprietenit cu ea (o fata de cetatenie belgiana cu domiciliul in Bruxelles) Isi facea lucrarea de doctorat la antropologie edilitara in Romania. Pe masura ce ne-am imprietenit ,ne-am permis sa ne povestim problemele mai deosebite ale vietii noastre. Incepind cu anul 2010,asazisa mea prietena a revenit in Romania din Belgia de mai multe ori. In anul 2011(decembrie) mi-a propus sa accept ca ea sa faca un film ,,documentar,, cu (si despre) mine si familia mea.
Incepind cu anul 2012 pina in luna martie al acestui an (2013) au inceput filmarile in casa ,pe strada,cu viata si activitatea mea sia familiei mele. In luna martie 2013, in faza de terminare a filmului ,,prietena mea din Belgia,, mi-a dat spre semnare un contract (in limba romana) denumit ,,autorizatie,, in care eu ar fi trebuit sa fiu de acord sa cedez toate drepturile (cu titlu gratuit) in favoarea unei case de productie filme din Bruxel, prin care aceasta avea orice drept posibil asupra filmului,imaginilor din film, vocea mea.Sa reproduca elemente conexe ale acestuia integral sau partial prin toate mijloacele cunoscute sau necunoscute, pe orice tip de suport material sau nematerial.Sa reprezinte filmul/sau orice elemente conexe ale acestuia,inregistrarile integrale sau partiale,in toata lumea , in toate versiunile dublate sau subtitrate (inclusiv prin voce) prin toate metodele , modurile si/sau prin orice proces cunoscut sau necunoscut in zilele noastre,pe orice tip de suport material sau nematerial incluzind internetul,teledifuziune,prin forma de videograma etc. in salile de spectacol de cinema,prin telefon mobil, in cadrul festivalurilor etc. (AM CITAT DIN CONTINUTUL AUTORIZATIEI )
VA ROG SA -MI EXPLICATI CE TREBUIE SA FAC PENTRU A PREINTIMPINA CEIA CE SE STIPULA IN ACEASTA FOAIE DENUMITA AUTORIZATIE PE CARE BINEINTELES CA NU AM SEMNAT-O SI CU CARE NU SUNT DE ACORD ?????
In fapt asi vrea sa Notific casa de productie respectiva din Bruxel si totodata pe ,,aseazisa mea prietena,, ca nu accept sa se foloseasca de imaginea mea. Nu cunosc insa ,,Temeiul legal,, ce trebuie invocat > si eventual ce altceva asi avea posibilitatea sa intreprind in acest sens.
Va multumesc anticipat !

Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:10, 21 Mai 2013
Acea "autorizatie" ar trebui sa fie un contract suficient de amplu incat sa contina diverse clauze privind drepturile si obligatiile voastre, pretul pentru cesionarea drepturilor tale catre casa de productie, solutionarea litigiilor, etc.

Sunt multe aspecte juridice de transat in cazul unui film-documentar. Iti recomand sa apelezi la un avocat specializat care (i) sa analizeze documentul ce ti-a fost dat pentru semnare, (ii) sa propuna modificari care sa te avantajeze si prin care sa-ti fie respectate drepturile (ale tale si ale familiei tale) si (iii) sa te reprezinte la eventualele negocieri cu respectiva casa de productie din Bruxelles.

Nu inteleg propozitia "nu accept sa se foloseasca de imaginea mea" - in contextul in care tu deja ai acceptat sa fii filmata (spui mai sus ca activitatile tale si ale familiei tale au fost filmate pe strada, acasa, etc., pana in martie 2012). Filmarea presupune folosirea imaginii protagonistilor/actorilor de catre regizor.

Insa contractul pe care il veti semna trebuie sa prevada limitarile acestei folosiri a imaginii tale. Iar pentru acest lucru, ai nevoie de sprijin juridic specializat.

In topicul dublat, si sters conform pct. 3.3 din regulamentul forumului,
vladfesan a scris:

problema dvs este ca nu vreti sa fie facut filmul sau ca vreti bani de pe urma lui ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scandal filmari videoclip! ajutor! exe exe Bun deci am o problema care suna cam asa: Am filmat impreuna cu ai mei colegi un videoclip la piesa \\\\"E... - L....\\\\". Cantareata E. este reprezentata de ... (vezi toată discuția)
Legalitatea descarcarii filmelor si a folosirii programelor de pe internet florin_io florin_io Din cate am inteles descarcarea filmelor de la alte persoane nu este ilegala ci doar punerea la dispozitie. Constituie infractiune si se pedepseste cu ... (vezi toată discuția)
Filmata pe facebook ContSters334929 ContSters334929 am fost filmata pe facebook in timp ce faceam dragoste cun individ si ii dadusem webcam el acum ma ameninta ca pune filmele cu mine pe internet am 37 de ani ... (vezi toată discuția)