Nelamurirea mea este:
contractul colectiv la nivel de ramura este aplicabil unei societati comerciale care
are codul CAEN aferent ramurii respective,
dar nu a fost nominal inclusa in lista anexata respectivului contract, asa cum a fost publicata in M.Of. ?
Ma intereseaza aplicabilitatea acestui contract la nivel de ramura intr-un conflict de drepturi, nu in elaborarea unui ccm subsecvent
Va multumesc.
p.s. redau din respectivul contract:
1. ...se incheie prezentul ccm la nivelul de ramura... pentru unitatile cuprinse in anexa 1, intre...
2. ....prevederile sunt obligatorii la incheierea ccm ale unitatilor din ramura, cuprinse in anexa...
3. ccm-ul in sine nu cuprinde nicio referire generala de genul toate unitatile di Romania cu cod CAEN x...
Chiar daca nu ati participat la incheierea si semnarea CCM la nivel de ramura, sunteti obligat sa-l respectati.
S-ar putea ca in cazul unor conflicte de munca sa aveti neplaceri.
Despre ce CCM este vorba?
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel.:)
Va multumesc domnule Tudor,
si aveti, ca intotdeauna, mare dreptate.
din pacate respectivul contract nu a fost respectat, iar acum apar problemele legate de asta.#-o
motivul pentru care nu a fost aplicat este tocmai pentru ca angajatorul,
nu numai ca nu a participat la negocierea lui (ca multi altii, de altfel), dar atunci cand ccm-ul a fost publicat, nu s-a regasit in anexa cu sc carora le este aplicabil (sau imputabil, mai bine zis), si deci a dormit linistit, aplicand ccm unic.
ca sa nu existe confuzii, precizez ca angajatorul nu este o firma nou infiintata dupa semnarea ccm, cred doar ca a fost uitat cand s-a facut lista din anexa respectivului contract.
in aceste conditii ma intereseaza daca respectivul contract la nivel de ramura ii este aplicabil.
p.s. eu am incercat sa studiez toate aspectele legate de aceasta problema, insa nu am reusit sa ma hotarasc ce cred eu:help: argumente pentru inaplicabil sunt de genul:
L. 130/1996, ART. 13
(1) Partile au obligatia sa precizeze, in fiecare contract colectiv de munca incheiat la nivel de grup de unitati si de ramura de activitate, unitatile in cadrul carora se aplica clauzele negociate. pentru aplicabil: faptul ca in ccm unic, anexa, la individualizarea ramurilor pentru care se incheie ccm se utilizeaza codul caen care coincide cu al angajatorului in cauza.
codul muncii :(