avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara neplatita pentru tatal nu mai are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara neplatita pentru tatal nu mai are loc de munca

sunt inca casatorita ,dar despartita in fapt de aproape 2 ani.avem o fetita de 2 ani care mi-a fost incredintata spre crestere si intretinere ,prin sentinta civila,sotul platind o pensie alimentara de 250 de lei(mentionez ca mai are un copil de 16 ani din prima casatorie),anul acesta in martie a fost disponibilizat si acum este in somaj si de atunci nu a mai platit pensia alimentara.pot sa depun plangere penala impotriva lui?
daca intre timp plateste o suma modica .se subantelege ca el si-a platit datoria fata de copil?
cum pot proceda corect fata de aceasta situatie incat sa nu fie lezate interesele nimanui?
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 19:15, 20 Mai 2013
Da, puteti face o plangere de abandon. Disponibilizarea nu poate fi un motiv pentru a nu isi achita obligatiile de intretinere fata de copilul minor, stabilit judecatoreste.
1.Chiar daca fostul dv. sot este la acest moment somer,indemnizatia desomaj poate fi urmarita pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere,in limita a jumatate din cuantumul acestora.-art 728 alin 4 cod pr civ.
2.Este firesc ca , in conditiile in care s-au diminuat veniturile sale, sa se diminueze si cuantumul pensiei de intretinere acordata fiicei dv. in conditiile in care indemnizatia de somaj trebuie sa-i asigura si mijloacele de subzistenta siesi si familiei sale si sa =si onoreze si obligatiile d eintretinere fata de cei doi minori , in limita precizata la pct.1 dinraspunsul meu. De altfel si legea precizeaza (art.531 cod civil) ca atunci cand se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea,potrivit imprejurarilor se poate hotara de catre instanta micsorarea (in cazul dv),marirea sau chiar incetarea platii pensiei.
3Sigur dv. puteti depune plangere, dar ca sa exista infractiunea de abandon de familie este necesar ca neindeplinirea obligatiei de intretinere sa se faca cu rea-credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie minor- tata cu domiciliu in ue Luy20 Luy20 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. In urma divortului, s-a stabilit prin sentinta ca minorul sa aiba domicilul stabil alaturi de mama in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)
Custodie copil liviaspirea liviaspirea Buna ziua, sunt divortata din anul 2009, si am custodia definitiva si irevocabila in ceea ce priveste minorul in varsta de 6 ani. Tin sa mentionez ca din 2009 ... (vezi toată discuția)