avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentară

Bună ziua,

Plătesc pensie alimentară 20% din venit.
Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă căsătorie.

Dacă da, ce trebuie să fac ?

Vă mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:09, 24 Aprilie 2015
Avand in in vedere ca mai aveti un copil aflat in intretinere, pensia se intretinere se poate reduce daca formulati o actiune in acest sens pe rolul instantei si probati ca mai aveti un copil in intretinere cu certificatul de nastere al celui de-al doilea copil.
Pensia de intretinere se poate stabili pentru un copil pana la maxim 16.5 % din venitul net lunar realizat incepand cu data introducerii actiunii.

Art. 531 n. c.civ.
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
.....................................

Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor eugenia2008 eugenia2008 Buna ziua! De cand se plateste pensia alimentara pentru minor? De cand părintele platitor a parasit domiciliul sau de cand se hotaraste divortul? Si se ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara catalinmariusmarin catalinmariusmarin In hotararea definitiva platesc 25% din venitul net realizat pensie alimentara. In acest venit intra si ore noapte/ore suplimentare/sporuri/prime. Doresc sa ... (vezi toată discuția)