avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Despre autofinantare si aria (geografica) de ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Despre autofinantare si aria (geografica) de desfasurare a activitatii unui ONG

Buna ziua,

Am cateva intrebari punctuale, delimitate una de alta.

1. In criza de fonduri, mai ales la inceput, cand sponsorii sunt reticenti si cer istoric, un ONG poate desfasura activitati economice, pentru autofinantare? Dar nu productie, pentru ca si acest lucru implica destule costuri, de neacoperit la inceput, ci revanzare, ca, de exemplu, un magazin online, cu obiecte luate de la un furnizor oarecare si vandute. Se pot desfasura activitati economice in acest mod, printr-un ONG, sau trebuie printr-un SRL aflat in posesia ONG-ului? In cazul in care se poate prin ONG, direct, ce implica aceasta din punct de vedere juridic si financiar-contabil?

2. Daca un ONG este infiintat intr-o localitate, poate sa faca donatii unor persoane din alta localitate? Dar activitati umanitare, ONG-ul poate desfasura in alte localitati (de exemplu, consultatii gratuite in diferite centre sau locuri publice, activitati cu copiii).

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Morgiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:04, 4 Iunie 2013
Din OG 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata
Art. 47. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 48. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice.
Da, puteti derula activitati si in alte zone, singuri sau in parteneriat cu ong-uri locale de acolo.

In acest an, pana pe 27 mai, mai puteti convinge persoanele interesate sa va directioneze 2% pe formularul 230 si declaratia 200.
Se pot face si activitati economice directe, daca, printre altele, e indeplinita conditia de a fi "in stransa legatura cu scopul principal". De exemplu daca este o asociatie care isi propune sa sprijine pastrarea mestesugurilor traditionale, va putea cu caracter accesoriu, pe langa alte activitati de sprijinire a mestesugarilor, si sa isi faca un magazin in care sa cumpere de la ei produse si sa le revanda.... sau sa dea consultanta contra cost pe tema asta, sau sa editeze si vanda publicatii de profil..... dar nu va putea face asta si cu produse industriale sau servicii pe alt domeniu....
Nu exista conditii de teritorialitate a obtinerii sau donarii resurselor .- teoretic orice ONG din Iasi poate face fundraising la Timisoara sau Constanta si poate face donatii unor beneficiari din Satu Mare sau Bucuresti etc. Doar ca e mai putin obisnuit, pentru ca de regula ai legaturi mai bune in localitatea sau zona in care ai sediul sau membri, si deci sanse mai mari sa gasesti donatori, sponsori etc. respectiv sa cunosti beneficiari care merita sprijinul tau... Dar de putut se poate, nu exista impedimente legale...
Multumesc pentru raspunsuri. In legatura cu teritorialitatea, doresc sa revin cu precizari si cu intrebari:
1. Pentru inchirierea si deschiderea unui centru de activitate in acelasi oras in care se afla si sediul social (care nu permite relatii cu publicul si diverse alte activitati), este nevoie de infiintarea unei sucursale sau este suficient contractul (de comodat/inchiriere)?
2. In surse de documentare electronice am gasit mentionat ca, daca asociatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decat dupa obtinerea autorizatiilor respective. Care sunt si de unde putem afla care sunt acele activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile?
3. Dupa cum legislatia permite si a punctat domnul George Neagu, Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Pot doar infiinta sau este posibil si sa fie preluate, prin cesiune parti sociale, societati deja infiintate, pentru a nu lua totul de la 0?
Multumesc inca o data pentru lamuriri.
1. E de ajuns semnarea contractului de inchiriere/comodat. Daca doriti sa decontati pe asociatie cheltuieli cu telefonul fix instalat la acea adresa, de exemplu, trebuie sa faceti contractul pe asociatie. La fel cu lumina si alte utilitati. Altfel introduceti aceste costuri in chirie, dati o singura suma pe care o puteti deconta mai simplu.
3. puteti sa cumparati o firma gata infiintata si cu activitate dar sa aveti mare grija sa nu cumva sa ascunda eventuale probleme cu datoriile neplatite la stat sau alti furnizori..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate ong phill thomas phill thomas Bună seara! Aş dori nişte informaţii în legătură cu statutul unui ONG. - în ce situaţie se poate spune că un ONG are activitate economică sau ... (vezi toată discuția)
Deschiderea unei activitati economice de catre un ong asociatiabiacris asociatiabiacris Buna ziua, as dori sa stiu daca un ONG cu activitate in sprijinirea copiilor cu dizabilitati poate incepe sa desfasoare activitati economice comerciale? (se ... (vezi toată discuția)
Infiintare societate comerciala pentru organizare evenimente Lupisor Lupisor Am un ONG, are 4 ani peste 200 de proiecte organizate. In statut am trecut ca una dintre actiunile prevazute este si infiintarea unei societati comerciale ... (vezi toată discuția)