avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 1/2009. Urmatorul pas pentru chiriasi? De azi 4 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 1/2009. Urmatorul pas pentru chiriasi? De azi 4 martie se aplica?

Subiect: Legea 1/2009. Urmatorul pas? Din 4 Martie trebuie aplicata?

1. Am cumparat casa conform Legii 112/1995. Buna credinta, Contract V/C, achitare integrala
2. Contract V/C anulat de instanta.

Intrebari:

A. Conform noii legi, guvernul are 30 zile pt a modifica legea 10/2001. Cum cele 30 de zile au expirat ieri 3 Martie, care este urmatorul pas pentru mine? Evaluarea imobilului? Pot merge sa solicit despagubirile? Unde?
B. Am un proces paralel pentru "despagubiri la valoarea de piata". In prima instanta, curtea mi-a dat castig de cauza si a stabilit in urma expertizei suma de 1,100,000 RON. Acum ma aflu la Apel. Pot folosi evaluarea din acest proces pentru a primi banii de la intrebarea A?

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 21:21, 4 Martie 2009
o sa va faca observatie moderatoru#-ol ca iar ati postat un subiect identic.
eu v-am raspuns la cealalta postare....v-am explicat deja pe postul de la dreptul comercial.

daca este vb de 2 imobile, fiecare va trebui exprtizat caci fiecare are valoarea lui.
daca hot. prin care s-au stabilit despagubirile este definitiva si irevocabila, adresati-va unui executor judecatoresc.
legea 10/2001 a fost modificata prin legea 1/2009.
despagub. le cereti min. de finante.

av. vasilescu
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
1. Multumesc pentru raspuns.
2. Am re-postat deoarece am observat ca nu am pus articolul in categoria corecta
3. Intrebarea se refera la legea 1/2009. Din intrebarea mea era clar ca hotararea nu este "def si irevoc", avand in vedere ca am precizat ca ma aflu la "apel"

Deci din nou:

A. Conform legii 1/2009, care este urmatorul pas? De azi 4 martie, legea ar trebui sa poata fi aplicata si conform articolului 501, despagubirile acordate. Intrebare: unde ne putem adresa?

Iata articolul:
"Art. 501. - (1) Proprietarii ale caror contracte de vanzare-cumparare, incheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul la restituirea pretului de piata al imobilelor, stabilit conform standardelor internationale de evaluare.
mergeti inainte cu "civilul" si mai cititi si hotararea raicu la cedo din 2006 (cred ca o gasiti si pe site-ul csm-ului). incercati sa obtineti o sentinta care sa nu va "indrume" catre fondul proprietatea, caci de acolo cred ca veti vedea banii cand si-or vedea si stranepotii mei sorocul.
din pacate, atat pentru proprietarii deposedati cat si pentru cei pacaliti de stat pe 112, aceasta bulibaseala cu despagubirile nici macar bulibaseala nu e - imi inchipui ca atunci cand bulibasa tine un stabor, apoi ce hotaraste el acolo e sfant si drept, adica nu iti trebuie executori judecatoresti si alte acareturi ca sa fie cum a spus bulibasa.
Nu mai aveti ce modificare a Legii 10/2001 sa asteptati ( Legea 1/2009 a modificat L.10). Termenul de 30 de zile se refera la obligatia Guvernului de a modifica Normele metodologice aprobate prin HG 250/2007. Sfatul meu e sa mergeti mai departe cu procesul pe care-l aveti pe rol, obtineti hotarirea judecatoreasca, prin care vi se va stabili pretul de piata al imobilului ( asa cum am inteles ca deja s-a ffacut la instanta de fond) urmind ca in baza ei sa obtineti banii de la Ministerul de finante.
In acest caz sunt doua directii ce urmaresc acelasi scop.

Calea procesului civil este clarificata. Ce doresc eu este ajutor pe Legea 1/2009

Deci, Legea 1/2009 a fost promulgata, iar in termen de 30 zile normele metodologice au fost actualizate. Azi 4 martie este prima zi de valabilitate a legii.

Intrebare: acum ce urmeaza? Legea este promulgata, normele sunt facute, insa cum pot eu sa pun in aplicare decizia legii? Concret, pasii ce trebuie facuti pentru a intra in posesia despagubirilor.

Alte discuții în legătură

Legea 1/2009. dupa 30 zile (4 martie) legea se poate aplica. urmatorul pas? vbogdan vbogdan Deci, Legea 1/2009 a fost promulgata, iar cele 30 de zile pentru normele metodologice au trecut. Incepand cu 4 martie legea este in vigoare si trebuie ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2009. urmatorul pas? din 4 martie trebuie aplicata? vbogdan vbogdan 1. Am cumparat casa conform Legii 112/1995. Buna credinta, Contract V/C, achitare integrala 2. Contract V/C anulat de instanta. Intrebari: A. Conform ... (vezi toată discuția)
Chiriasi ce mai pot face? alexandru andra alexandru andra Buna seara. NE confruntam cu o MARE problema si de aceea doresc sfatul D-voastra.. Casa a fost revendicata de persoane indreptatite cf L 10/2001 si in 2005 a ... (vezi toată discuția)