Subiect: Legea 1/2009. Urmatorul pas? Din 4 Martie trebuie aplicata?
1. Am cumparat casa conform Legii 112/1995. Buna credinta, Contract V/C, achitare integrala
2. Contract V/C anulat de instanta.
Intrebari:
A. Conform noii legi, guvernul are 30 zile pt a modifica legea 10/2001. Cum cele 30 de zile au expirat ieri 3 Martie, care este urmatorul pas pentru mine? Evaluarea imobilului? Pot merge sa solicit despagubirile? Unde?
B. Am un proces paralel pentru "despagubiri la valoarea de piata". In prima instanta, curtea mi-a dat castig de cauza si a stabilit in urma expertizei suma de 1,100,000 RON. Acum ma aflu la Apel. Pot folosi evaluarea din acest proces pentru a primi banii de la intrebarea A?
sunteti sigur ca normele au fost actualizate? s-au publicat in monitorul oficial? daca da, atunci in mod normal acolo ar trebui sa scrie ce trebuie sa faceti.
marturisesc ca nu le-am citit pentru ca nu ma afecteaza cu nimic in procesele mele, dar nu m-ar mira sa nu fie inca publicate aceste norme, si nu m-ar mira nici ca ele sa nu prevada nimic concret pentru situatia dumneavoastra.
si legea veche prevedea reactualizarea cu indicele de inflatie, dar nu si cum cei carora li s-a desfiintat contractul pe 112 sa fie despagubiti - era doar stabilita modalitatea de evaluare, nu si pasii de urmat pe calea procedurii administrative. (poate spun prostii, dar nu imi amintesc sa fi citit ceva concret in directia asta).
Multumesc mult pentru raspuns. Este primul la obiect si intr-adevar util.
Deci, se pare ca desi exista obligativitatea ca in 30 de zile normele sa fie actualizate, acestea pot sta mult si bine (romanian style) fara a se intampla nimic.
In acelasi timp, in cazul in care in norme nu se specifica nimic detaliat, legea nu se aplica pentru ca nu stii cum sa faci pasii necesari!!!
in romania legea se aplica intotdeauna - doar ca cateodata (cacofonie intentionata!) se aplica pe usa din dos.
beneficiul dumneavoastra cert este ca in procesul care-l aveti deja pe rol, judecatorul este obligat sa mearga pe valoarea de piata conform normelor internationale, asa cum fusese anterior stabilit pentru proprietarii care nu mai puteau primi decat in echivalent!
petnru fostii proprietari procedura era clar prevazuta precum si termenele. nu am cititi niciodata in toate variantele legii (si am cateva cereri pe rol!) care ar fi procedura de urmat pentru cei in situatia dumneavoastra. nu era prevazuta necesitatea unei notificari, un termen, etc.
pe fond corect, caci in principiu legea se aplica imobilelor preluate abuziv intre 6 martie 45 si 22 decembrie 89, iar dumneavoastra ati fost pacalit mai tarziu.
imi cer scuze, nu vreau sa fiu polemic si nu va fac nici un repros ca ati avut incredere in faptul ca ati cumparat pe o LEGE! aceasta lege 112 a fost si este foarte stramba! si dupa cum puteti acum constata, va zbateti pentru a va gasi dreptatea. in principiu nu exista nici o diferenta intre dumneavoastra si mine in relatia cu acest stat al nostru, si pe dumneavoastra si pe mine ne duc de nas! eu am avut "norocul" sa nu am in casele mele decat doi cumparatori pe l112, care amandoi au facut fraude la lege (mai cumparasera o casa - apartamentul de servici).
treaba cu aceasta lege este absolut identica cu legea cu salariile profesorilor. povesti de adormit electoratul, care se pare ca in intelegerea alesilor nostrii sunt copii trecuti de 18 ani.
continuati cu civilul, ca aveti sanse de a primi despagubirile CARE VI SE CUVIN! mai repede decat prin eventuale norme care vor institui eventuale comisii.
Multumesc mult pentru raspuns. Aveti dreptate. Legea noua va fi la fel de imposibil de aplicat pentru oamenii de rand, oferind insa portite utile pentru cei cativa de sus.
In ceea ce priveste procesul civil, cale lunga, ani de zile prin tribunale. Am deja experienta a 12 ani pentru un proces ce s-ar fi putut finaliza in 6 luni. Deh, povesti clasice, vechi, cu parfum cunoscut...
In ceea ce priveste mentiunea dvs "beneficiul dumneavoastra cert este ca in procesul care-l aveti deja pe rol, judecatorul este obligat sa mearga pe valoarea de piata conform normelor internationale, asa cum fusese anterior stabilit pentru proprietarii care nu mai puteau primi decat in echivalent!" , v-as ramane indatorat daca ati putea veni cu detalii suplimentare, deoarece nu sunt de specialitate si, sincer sa fiu, nu inteleg ce obligatie are judecatorul.
prin aceasta lege 1/2009 sunt stabilite criteriile de evaluare pentru cei in situatia dumneavoastra. a existat oricum si "precedentul" raicu la cedo in 2006, deci judecatorii incepusera sa dea "valoarea de piata" sau cel putin aproape de ea. deci, pe scurt, trebuie efectuata o expertiza judiciara de evaluare - inteleg ca s-a facut deja. in cadrul acesteia evaluatorul este tinut sa aplice aceste norme internationale la care face referire legea 1/2009.
pana acum, judecatorul putea sa procedeze asa (bazat pe bunul simt), dar daca il lua cineva in vizor si ii punea prevederea legala (legea 10/2001 in varianta 2005) sub nas, avea probleme de ce nu da valoarea actualizata (adica ce ati platit dumneavoastra la care se aplica indicele de inflatie comunicat de ins) pentru ca asa scria la lege.
deci, dumneavoastra aveti un drept si o lege pe care judecatorul nu poate s-o nesocoteasca, si el "doarme linistit" daca va da ceea ce este corect.
tragedia este ca acest stat care si-a batut joc de noi, ma refer si la fostii proprietari si la cumparatorii pe l.112, continua sa-si bata joc de noi fara nici cea mai mica remuscare.