avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Avertisment - Dotare lucratori cu echipament ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Avertisment - Dotare lucratori cu echipament individual de protectie. Obligatia lucratorului de a purta toate sortimentele de EIP din dotare.

Am o cunostiinta de lucreaza la o cofetarie purtand ca atare uniforma corespunzatoare (ma rog cel putin asa e acolo respectiv -pantaloni bluza sosete papuci albi iar pe cap la alegere boneta de acopera par si urechi alba sau verde ),cunostinta mea purta aceste echipament la munca dar a fost luata la ochii si avertizata de catre sefa de sectie pentru faptul ca pe sub uniforma de munca nu purta chilotis ca data viitoare cand va f gasta asa va fi sanctionata .Intrebarea mea este daca e normal ce a facut adica nu e treaba fiecaruia ce poarta pe el/ea atata timp cat poarta echipamentul de protectie?
Cel mai recent răspuns: ContSters290705 , utilizator 15:09, 24 Mai 2013
Intr-adevar sefa nu are dreptul sa oblige un angajat ce sa poarte sub hainele de protectia muncii. Sefa trebuie doar sa aiba in vedere ca salariatii poarta echipamentul de protectia muncii conf.fisei postului.
Data viitoare salariata daca doreste sa munceasca tot asa ca mai sus,poate sa lucreze fara nici o teama,sefa daca va sanctiona pe angajata,va trebui sa faca un proces verbal in care sa specifice motivul sanctionarii,si tot sefa trebuie sa specifice si articolul legal de sanctionare. Ramane de vazut ce articol legal va gasi sefa
Dotarea cu echipament individual de protectie pentru sectorul alimentar, cofetarie si patiserie, etc. este considerat inclusiv lenjeria intima. Vezi Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1048/ 09.08.2006.
Fiecare angajator este obligat sa intocmeasca o lista interna cu EIP cu care sunt dotati lucratorii pe locuri de munca/ posturi de lucru. Conform listei sunt dotati lucratorii pe fisa de inventar. Purtarea EIP este obligatorie.
Daca pentru meseria practicata de cunostinta dvs. nu sunt nominalizate sortimentele de lenjerie intima, este o greseala.
In alta ordine de idei, locul de munca/ postul de lucru, indiferent unde se regaseste acesta (nu ma refer la cel din bucataria de acasa) impune respect pentru colegi si pentru cei care beneficiaza de serviciile lucratorului. Caldura nu este un motiv pentru nepurtarea lenjeriei intime, in conditiile in care lucratorul presteaza servicii comerciale pentru terti.
Tarzan, daca doar va dati cu parerea, nu este o mare greseala din partea dvs., dar daca sustineti ca exista un act legislativ, care sa va sustina punctul dvs. de vedere, este corect sa precizati acel document.
Ei i s-a dat ca echipament de munca :2 perechi de pantaloni albi,3 tricouri albe,5 perechi de sosete albe,2 de papuci albi,bonetele sunt de unica folosinta albe si li s-a mai dat si un pachet cu 5 perechi chiloti albi normali (gogosari),spunandu-se ca tre sa poarte la munca acele obiecte dar mi se pare absurd ca sa nu zic comic sa ti se zica la munca pana si daca sa porti sau nu lenjerie intima si ce anume
Chiar daca vi se pare absurd, purtarea EIP din dotare este obligatoriu pentru toti lucratorii.
La intocmirea listei de EIP se au in vedere riscurile identificate si evaluate pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, dar in egala masura si a clientilor. Se respecta astfel norme de ssm, igiena personala a lucratorilor si a celor din jur, sanatate publica, etc. pentru prevenirea imbolnavirilor, epidemiilor, etc.
Pentru exemplificare sa va pun in fata unei posibilitati: descoperiti ca si clienta, un fir de par intr-o prajitura. Sunteti tentata sa identificati/ sa cercetati din ce parte a corpului uman (al cofetarului) provine firul de par respectiv sau faceti reclamatie comerciantului la institutia de sanatate publica ?
Legea ssm si legea sanatatii, pentru nerespectarea igienei in munca, prevad amenzi contraventionale pentru nepurtarea EIP.
Regulamentul de ordine interioara al firmei trebuie sa mentioneze sanctiuni administrative pentru nepurtarea EIP de catre lucratori. Aceste sanctiuni pot merge pana la desfacerea CIM.
In instanta, de regula, pentru nepurtarea EIP din dotare, pentru nerespectarea normelor de igiena personala si a normelor de sanatate publica, nu se dau pronuntari in favoarea celor care nu au respectat legea.
Deci ce spuneti dvs este ca aceasta va trebuii sa poarte la munca tot asa zis echipament de munca inclusiv acei chiloti dati de catre angajator?

Alte discuții în legătură

Echipament de lucru si de protectie emiha emiha Cum se platesc echipamentele de lucru (salopete, halate) inscriptionate cu sigla firmei? Tinand cont de faptul sunt achizitionate de la o firma protejata.. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pe santier este permis intrarea cu pantaloni scurti ... mariacolesica mariacolesica Buna ziua, Pe santier este permisă intrarea cu pantaloni scurți a lucratorilor? (vezi toată discuția)
Purtare ochelari de protectie per utilaj alinagm30 alinagm30 Buna ziua. Lucrez intr-o fabrica cu peste 1000 de angajati. Se lucreaza in 3 schimburi. La anumite utilaje este obligatorie purtarea ochelarilor de ... (vezi toată discuția)