avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de semnatura persoana oligofrena grad I
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de semnatura persoana oligofrena grad I

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa-mi spuneti daca o persoana cu grad de handicap II ,ce necesita protectie speciala ,diagnosticata cu oligofrenie cu tulburari de comportament si instabil impulsiva are drept de semnatura pentru acte juridice de vanzare cumparare ,donatie sau intretinere cu terte persoane.
Ce baza legala este ptr ca aceste documente semnate de persoana cu handicap sa fie valabile?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: viky56 , utilizator 17:41, 12 Septembrie 2014
Atîta vreme cît nu este pus sub interdicţie, are capacitate deplină de exerciţiu, putînd încheia personal orice act.

Desigur, notarul poate refuza autentificarea actului dacă constată că persoana nu are discernămînt.

Actele astfel încheiate sunt anulabile dacă ulterior se va dovedi că nu avea discernămînt la data încheierii actului.

Soluţia ar fi punerea sub interdicţie, situaţie în care instanţa va numi un tutore. Orice act de dispoziţie (fie privind înstrăinarea unor bunuri, fie dobîndirea lor) după punerea sub interdicţie va trebui să fie autorizat în prealabil de instanţă.

:offtopic:

Dacă Bulă nu ar fi atît de ocupat cu tranziţia, ar găsi un răgaz pentru a ne întreba ce se va întîmpla în situaţia în care instanţa, trebuind să autorizeze actul, nu va avea la îndemînă un prealabil...

:yeah:

Multumesc pentru raspuns.A fost pusa sub interdictie .Este singura modalitate legala si sigura pentru ea.
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic eleny62 eleny62 Tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul detinut de el impreuna cu sotia care este bolnava psihic. Trebuie neaparat si acordul ei? Fratii nu au nici o ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Atacare in instanta contract vanzare cumparare facut de un bolnav de schizofrenie dora22 dora22 spuneti-mi va rog ce sanse sunt, ca in calitate de fiica a unui bonav de schizofrenie sa atac in instanta un contract de vanzare-cumparare efectuat de acesta ... (vezi toată discuția)