avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe perioada nedeterminata - concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe perioada nedeterminata - concediere

Sunt angajat intr-o institutie bugetara (chipurile sfanta) pe PERIOADA NEDETRMINATA. De cateva minute am aflat ca s-a intrunit consiliul permanent al acestei institutii si printre altele s-au gandit acum la inceputul Postului Mare sa lase pa drumuri in jur de 15 preoti chipurile ca nu ar mai au bani sa ne plateasca. Nu cred ca ar avea sens sa spun ca "sediul central" face investitii masive pe te miri ce, pierde procese de miliarde etc. In tot cazul bani sunt, dar cum e "firesc" le trebuiesc lor tot mai mult... Avem o sansa cat de mica sa ii actionam in instanta? Avem drepturi? Ce sanse avem sa mai ramanem cu salar? Sunt nevoiti sa ofere salarii compensatorii? etc. Adica ma chinui, cumpar apartament in rate, ma bazez pe banutii astia si acum in recesiune iti spune vestea "poti activa dar gratis", oricum slujesc, e vorba de vocatie, dar totusi sa diferentiem bunul simt de altceva... Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:48, 13 Martie 2009
Daca ati avut calitatea de salariat in baza unui contract individual de munca, asteptati sa va desfaca CIM, iar acea decizie poate fi atacata in instanta. ;)
Ar fi foarte simplu, insa "la noi" lucrurile merg altfel - adica am CIM pe nedeterminata si luna viitoare ma duc si nu mai sunt pe Statul de functii - SCURT, fara preaviz, fara nimic. Exterminare. Eu am incercat sa le spun ca singura lor solutie este caterisirea mea (eliminarea din cler/ dificila pt ca nu au motive), in rest ORICE INSTITUTIE SE SUPUNE LEGILOR STATULUI, gresesc? Nu stiu care e procedura.. in acest caz episcopia prezinta in instanta ca nu mai are bani si gata nu mai am nicio sansa? Multumesc.
Lucrurile nu merg chiar asa.
Aveti CIM ceea ce este foarte bine. Acesta trebuie sa inceteze doar in anumite conditii pe care angajatorul trebuie sa le respecte, conform procedurii stabilite de Codul muncii.
Va recomand sa cititi cu atentie continutul CIM din care trebuie sa detineti si dv. un exemplar. Vedeti ce acte normative guverneaza raporturile de munca, in afara dispozitiilor Codului muncii, ca de ex. Regulamente sau Ordine preotesti sau alte asemenea care sa stipuleze cauzele ce pot conduce la desfacerea CIM la initiativa angajatorului. Daca nu este nimic din toate acestea prevazut, se vor aplica doar Codul muncii completat cu Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007 - 2010, caz in care trebuie sa primiti Decizie de desfacere a CIM dupa efectuarea procedurii prealabile cu respectarea dispozitiilor legale, decizie care va intra in vigoare dupa expirarea termenului de preaviz.
Asa cum am afirmat anterior, decizia poate fi atacata pentru nelegalitate si/sau netemeinicie.
Va sfatuiesc calduros ca, in momentul producerii evenimentului sa angajati un avocat care va sti cum sa va apere drepturile. ;)
Lucrurile merg chiar asa... Anul trecut (am norma intreaga pe nedeterminata) ma trezesc cu o scrisoare acasa care spunea cam asa: "ca urmare a deciziei consiliului eparhial, incepand cu 1 februarie ti se reduce 1/2 din norma" (atat, fara cauza, fara nimic, mai mult consiliul avuse loc pe la jumatea lunii februarie - va dati seama). Ce am facut? M-am prezentat la episcop si l-am rugat sa ma lase cu norma intreaga in continuare... M-a ascultat, pe luna februarie 2007 am primit banutii pe jumatate de norma si pe luna martie banutii pe o luna si juma (compensare) ca apoi sa intre in normal - norma intreaga. Nu am zis nimic de instanta, pt ca socotesc ca ne facem de ras, dar pe de alta parte ma gandesc ca luna viitoare vine banca de la care am contractat creditul si ma executa din neglijenta voita a unor consilieri...
Regulamentele preotesti stipuleaza doar motivele pentru care un preot poate fi caterisit - eliminat din cler. O data caterisit normal ca ti se desface CIM-ul. Dincoace la noi "buba" ar fi ca nu mai sunt bani - acesta e motivul invocat. Ms!

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Preaviz neacordat handsu handsu In cazul in care firma sustine , ca a comunicat angajatului ,ca se afla in preaviz , dar nu exista docada pentru acest fapt , aflandu-se acest lucru doar dupa ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post, parinte unic intretinator gabi1 gabi1 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: este legala desfiintarea postului unei persoane care este parinte unic intretinator al unui copil ( ... (vezi toată discuția)